Moet ik mijn echtscheiding melden bij de SVB om de juiste AOW te ontvangen?

Binnenkort zijn mijn man en ik (beiden 68 jaar) officieel gescheiden. Moeten wij dit zelf doorgeven aan de SVB om (tijdig) in aanmerking te komen voor de alleenstaanden-AOW?

Als u gaat scheiden verandert de hoogte van uw AOW. Als u allebei alleen gaat wonen, dan wordt het  AOW-pensioen voor ieder van u 70% van het netto minimumloon.

Om er voor te zorgen dat u het juiste bedrag aan AOW ontvangt, is het zo dat u in veel gevallen wijzigingen in uw (persoonlijke) situatie moet doorgeven aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). U moet dit dan binnen vier weken doen. Er zijn echter wijzigingen die u niet hoeft door te geven. Als u in Nederland woont, hoeft dit onder meer niet in het geval van een echtscheiding. Andere wijzigingen die u niet hoeft door te geven als u in Nederland woont zijn o.a. een verhuizing binnen Nederland, een overlijden en het aangaan van een huwelijk/geregistreerd partnerschap in Nederland.

In deze gevallen krijgt de SVB de wijzigingen namelijk automatisch door van de gemeente waarin u woont. De gemeente moet hiervan natuurlijk wel op de hoogte zijn. Soms moet u hiervoor zelf actie ondernemen.

In de situatie van een echtscheiding spreekt de rechter de echtscheiding uit (echtscheidingsbeschikking). De echtscheiding is pas officieel als de beschikking is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand (bij de gemeente). Normaal gesproken zorgt uw advocaat ervoor dat alle juiste documenten worden ingeleverd. U kunt er dus vanuit gaan dat u zelf niets hoeft te doen. Als u het helemaal zeker wilt weten, kunt u dit uiteraard navragen bij uw advocaat.  

Nicole GoudMr. Nicole Goud is fiscalist en jurist met jarenlange ervaring in m.n. de belastingadvieswereld (sinds 1987). Tot voor kort was zij werkzaam bij een opleidingsbedrijf voor financiële dienstverlening waar zij lesmateriaal schreef  en ontwikkelde voor o.a. banken, verzekeringsmaatschappijen, accountants en financiële planners op juridisch en fiscaal gebied. Sinds kort is zij eigenaar van Akto, uw erfcoach en meer (www.akto.nu).