PSA en prostaat

Ik heb twee keer een PSA-test ondergaan en beide keren was de uitkomst 24 procent. Onderzochte stukjes weefsel prostaat gaven volgens de artsen geen aanleiding tot ongerustheid. Is dit een goede medische beslissing? Ik ben 80 jaar en gezond.
een man, 80 jaar

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Ja, ik denk dat dit de juiste beslissing is. Hoe ouder u wordt, hoe groter de kans dat er kwaadaardige cellen in de prostaat zitten, maar hoe kleiner ook de kans dat die voor problemen gaan zorgen. Het onderzoek en de behandelmethoden geven veel ellende (kans op incontinentie en op impotentie).

Een recente methode om de risicoschatting met de bestaande PSA-test te verfijnen, is het bepalen van het percentage ‘vrije PSA’ (Prostaat Specifiek Antigeen). In uw geval is die op de grens van het niveau waarop het onderzoeken van een stukje weefsel (biopt) de vervolgstap is. Dat is gedaan, met als uitkomst dat verder onderzoek niet nodig is.

U zit dus aan de veilige kant. De kans dat u overlijdt aan prostaatkanker, is minimaal.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!