Ik ben jaloers in mijn relatie. Wat moet ik doen?

Ik ben veel te jaloers in mijn relatie, zeker wanneer ik zie dat andere jongens naar mijn vriendin kijken. Ze kleedt zich ook op een bepaalde manier, waardoor jongens eerder naar haar kijken. Ik wil haar niets verbieden en we hebben er al over gepraat, maar ze verandert niet en dat zal ze ook nooit doen.

Ik hou het nu voor mezelf, maar ik ga er echt kapot aan. Ik ben bang dat als dit zo doorgaat dat ik instort en het ga uitmaken. Dit wil ik niet, maar ik heb zo weinig zelfvertrouwen (door problemen thuis en pesten). Ik denk in mijn hoofd altijd dat ze verleid gaat worden door anderen, ook al weet ik met mijn logisch verstand achteraf wel dat ze niet verleid gaat worden. In mijn hart raakt me dat superdiep. Ik weet niet hoe ik die jaloezie kan verminderen.
Naam bekend op de redactie

Henriëtte Schoones, seksuoloog NVVS/relatietherapeut

Volgens mij heb je een zeer negatief beeld van jezelf ontwikkeld. Als je positiever over jezelf zou denken, zou je niet zo onzeker zijn.

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen denken: ”Mijn vriendin mag blij zijn dat ze een relatie met mij heeft” en “Er komt niemand tussen ons want ze wil alleen een relatie met mij!“

Het probleem is zeker te verminderen of op te lossen. Ik zou je willen adviseren te gaan werken aan het verstevigen van je zelfbeeld. Als je meer zelfvertrouwen krijgt , neemt de jaloersheid af. Je huisarts zou je een verwijzing kunnen geven voor een ervaren psycholoog. Een goed boek wat je ook verder zou kunnen helpen is “Denk je Sterk” van Fred Sterk.

Succes!

Henriette Schoones
Seksuoloog NVVS/ Relatietherapeut

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen.