Leeftijdsverschil in een relatie

Ruim 20 jaar verschil, maakt dat wat uit?

De omgeving stond in het begin niet te juichen, vanwege het grote leeftijds­verschil. En zelf hadden ze toen ook zo hun twijfels. Toch gingen ze ervoor. “Het is fijn dat onze liefde behalve weerstand ook iets moois heeft voortgebracht.”

‘Mijn oudste kleindochters waren onze bruidsmeisjes’

Reina (48) en Klaas van der Veen (74) zijn 31 jaar bij elkaar. Klaas heeft drie kinderen uit een eerder huwelijk, negen klein­kinderen en vier achterklein­kinderen. Samen hebben ze een dochter: Suzanne (14). Het leeftijdsverschil in de relatie is 26 jaar.

Reina: “Ik was 17 toen ik van huis wegliep omdat het niet lekker liep en trok bij Klaas in. Het was heel heftig. Mijn ouders kwamen me ophalen met de politie. Ik was er uit eigen vrije wil en zeker van mijn keuze, daarom mocht ik blijven van de politie. Mijn vader had hier geen begrip voor. Hij heeft onze relatie nooit geaccepteerd, mijn moeder later wel.”

Klaas: “Ik was beheerder in het dorpshuis, waar Reina ’s zaterdags meehielp. We hadden een klik, een serieuze relatie was het nog niet. Dat kwam pas toen ze bij me introk. Natuurlijk heb ik ­weleens gedacht dat ze veel te jong voor me was.”

Reina: “Wij hadden al wel tegen elkaar gezegd: ‘Dit kan niet, dit mag niet.’ Maar Klaas bleef trekken.”

Klaas: “Ik kon heel fijn met haar praten. Dan ­vielen die 26 jaar gewoon weg.”

Reina: “Klaas is zeker geen vaderfiguur voor mij en ook nooit geweest. Het is ontzettend jammer dat we door onze liefde familieleden zijn kwijt­geraakt. Ik ­begrijp heel goed dat het schrikken was, maar had niet verwacht dat het nooit meer goed zou komen. Zelfs nu doet het nog veel pijn.”

Klaas: “We hebben samen veel beleefd en meegemaakt. Mijn oudste kleindochters waren 24 jaar geleden onze bruidsmeisjes. De band met mijn andere kinderen en hun gezinnen is goed.”

Reina: “Het is fijn dat onze liefde behalve al die weerstand ook iets heel moois heeft voort­gebracht. Ik ben erg dankbaar dat we zo’n mooie dochter kregen.”

Klaas: “Ik ben op mijn 48ste afgekeurd, waardoor ik veel voor Suzanne heb ­gezorgd. Ik vind het fijn dat ik er zoveel voor haar kan zijn. Dat vindt zij zelf ook.”

Reina: “Nu Suzanne groter wordt, begint het ­leeftijdsverschil tussen Klaas en mij meer op te spelen. Suzanne wil nu graag naar het buitenland op vakantie. Ik vind dat ook leuk, maar voor Klaas hoeft dat niet zo nodig.”

Klaas: “Ik blijf het liefst in Giethoorn in onze ­stacaravan met een bootje voor de deur. Binnenkort gaan ze er samen een weekje tussenuit.”

Reina: “Ik accepteer dat Klaas niet meer zo ­ondernemend is. ­Samen komen we er wel uit.”

‘Voor eventuele kinderen vond ik het leeftijds­verschil wel lastig’

Els (46) en Frits (71) van Gurp zijn 25 jaar bij elkaar. Het is voor hen allebei de eerste serieuze relatie. Ze ­hebben geen kinderen. Het leeftijdsverschil in de relatie is 25 jaar.

Els: “We leerden elkaar kennen in een organisatie die jeugdkampen organiseerde. We begeleidden allebei zo’n kamp. Ik vond Frits aardig, maar verder niets ­bijzonders. Toen we met een groep leiders naar Italië gingen, leerde ik hem beter kennen.”

Frits: “Ik had lang geen oog voor vrouwen. Ik heb jaren voor mijn moeder gezorgd. Naast mijn werk als jeugdwerker bleef er weinig tijd over voor ­sociale contacten. Of eigenlijk niet. Mijn moeder was een jaar overleden toen ik Els leerde kennen. Ik vond haar meteen leuk, zo spontaan.”

Els: “Mijn moeder zei altijd dat het niet uitmaakte met wie ik thuiskwam, als ik maar gelukkig was. Toen het een 25 jaar oudere man bleek te zijn, moest ze wel even slikken. Ze heeft er niets over gezegd, maar informeerde af en toe wel of het nog aan was. ‘O’, zei ze dan, licht teleurgesteld. Ik snap wel dat het voor een moeder even wennen is.”

Frits: “Ik denk dat het voorbestemd is. Onze ­liefde is zo groot, dan doet leeftijd er niet toe.”

Els: “Ik vind het een voordeel om met een oudere man te zijn. Met Frits en zijn vrienden heb ik mooie gesprekken. Niet dat dit met mijn eigen vrienden niet kan, maar die worden zo geleefd door de waan van de dag. Zijn druk met werk en gezin. Frits en zijn vrienden zijn meer met zingeving bezig.”

Frits: “Ik had best graag kinderen gewild, maar we waren het erover eens dat we daar niet aan moesten beginnen.”

Els: “Voor mij is het leeftijdsverschil geen probleem, maar voor eventuele kinderen vond ik het wel lastig. Zij zouden hun vader een groot deel van hun leven moeten missen. Daarnaast had ik niet zo’n grote kinderwens.”

Frits: “Mijn dagen zijn gevuld met klussen. Els werkt fulltime, maar eens in de twee weken is ze op vrijdag vrij. Daar kijk ik altijd naar uit. Els heeft ­altijd zin om eropuit te gaan. Dat vind ik het leuke van een jonge vrouw, die vrolijke energie.”

Els: “Ik weet niet of dat door mijn leeftijd komt hoor. Dat is gewoon mijn karakter. Net zoals jij dat zorgzame in je hebt.”

Frits: “Leeftijd speelt bij ons geen rol.”

Els: “Precies. Het gaat om wie je bent.”  

‘Dat de verpleegkundige ‘uw vader’ zei, vond ik niet erg tactvol’

Piet (70) en Sandra (50) Rood zijn ruim 18 jaar samen. Ze hebben allebei twee kinderen en er zijn vijf kleinkinderen. Het leeftijdsverschil in de relatie is 20 jaar.

Piet: “Ik voel het leeftijdsverschil eigenlijk niet.”

Sandra: “Nu niet meer, maar in het begin had ik mijn twijfels. Als ik straks 50 ben, is hij 70, dacht ik. Nu het zover is, speelt het nauwelijks een rol.”

Piet: “Ik wil geen oude vent worden. Elke ochtend om negen uur stap ik op de fiets. Niet alleen hier, maar ook in veel Afrikaanse en Aziatische landen als ik daar op reis was. Ik ben in kilometers al wel twee keer de wereld rondgefietst. Dat is voor mij de strijd tegen het ouder worden.” (lacht)

Sandra: “Ik denk dat onze omgeving nauwelijks iets merkt van het feit dat we twintig jaar schelen. Natuurlijk is dit wel te zien, maar dat geeft niet. ­Behalve toen Piet na een hartinfarct in het ziekenhuis lag en de verpleegkundige het over ‘uw vader’ had. Dat vond ik vervelend. Ik begreep het wel, want Piet zag er heel slecht uit, maar het ik vond het niet erg tactvol van haar om dit zo uit te spreken”

Piet: “Maak je maar geen zorgen over mij, ik vind het leven nog veel te leuk.”

Sandra: “Ik maak me ook geen zorgen. Ik heb ­ervoor getekend dat je minstens 94 wordt. Maar eigenlijk wil ik me daar helemaal niet mee bezighouden. Ik geniet liever samen van het leven.”

Piet: “Genieten doen we zeker. Ik mis nooit een partner van mijn eigen leeftijd. Ik luister graag naar Sandra’s verhalen over haar werk. We hebben onze eigen bezigheden, maar we gaan ook graag samen uit. En heel eerlijk: ik mag graag pronken met mijn jongere vrouw.”

Sandra: “Dat groene blaadje is anders wel een beetje geel aan het worden.” (lacht)

Piet: “Ik ben heel trots op Sandra. We leerden ­elkaar kennen toen ik als gescheiden man een huishoudelijke hulp zocht. Een jaar later was ook zij gescheiden, en zo druk met haar kinderen dat ze geen tijd had voor een opleiding. Nu is ze al jaren als locatiesecretaresse de spil in een verpleeghuis.”

Sandra: “Ik had iemand nodig tegen wie ik kon opkijken en Piet stimuleerde me om me verder te ontwikkelen. Inmiddels is het volstrekt gelijkwaardig tussen ons, maar nog steeds vind ik Piets levens­wijsheid heel mooi. Ik kan me nogal op­winden over dingen en hij helpt me relativeren.”

‘Ik vond dat ze beter iemand van haar eigen leeftijd kon zoeken’

Joop Brosens (75) en Lida Kalfsbeek (53) zijn 18 jaar ­getrouwd. Ze leerden elkaar 35 jaar geleden kennen op het werk. Joop heeft twee ­kinderen uit zijn eerste huwelijk. Het leeftijdsverschil is 22 jaar.

Lida: “Eigenlijk viel ik van jongs af aan al op oudere mannen. Op de middelbare school was ik verliefd op een leraar, maar die liefde werd niet beantwoord. Ik schrok me te pletter toen Joop wél reageerde op mijn signalen.”

Joop: “Toen Lida bij de Albert Heijn kwam werken waar ik bedrijfsleider was, vond ik haar vooral een goede, vrolijke arbeidskracht. Verliefd worden kwam niet eens in me op. Ik was getrouwd.”

Lida: “Ik vond Joop leuk, maar hij was onbereikbaar. Toen dat veranderde, ging ik het leeftijds­verschil opeens als een probleem zien.”

Joop: “Ik had dat ook. We hadden begin jaren negentig een paar maanden een relatie, tot ik vond dat ze beter iemand van haar eigen leeftijd kon zoeken. Ik was bang dat ze zich zou gaan vervelen.”

Lida: “Ik stond destijds achter onze breuk. We schelen 22 jaar. Dat is veel als je een twintiger bent.”

Joop: “We gingen allebei heel gekunsteld op zoek naar iemand anders, maar dat werkte niet.”

Lida: “Nadat we opnieuw een relatie kregen, duurde het vijf jaar voordat ik het aan mijn ­moeder durfde te vertellen. Mijn vader leefde toen al niet meer. Schaamtegevoel had me al die tijd ­tegengehouden. Mijn ouders hadden er moeite mee, omdat ze Joop niet goed kenden en dachten dat hij een flierefluiter was.”

Joop: “Gelukkig is haar mening later veranderd. Ik kreeg een goede band met mijn schoonmoeder. Ze kwam regelmatig logeren en we hebben veel met elkaar gepraat en gelachen.”

Lida: “Daarna heeft het leeftijdsverschil heel lang geen rol gespeeld. De laatste jaren ben ik er meer mee bezig. Joop is 75. In theorie een oude man. In de praktijk niet hoor, hij is nog heel fit. Maar het moment dat ik hem wellicht ga verliezen, komt steeds dichterbij. Daarom ben ik twee jaar geleden ook gestopt met werken. Ik wil nog zoveel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen.”

Joop: “Tijdens ons huwelijk speelde het liedje van Frans Halsema: ‘Zij verstaat de kunst van bij me ­horen. En als ik oud mag worden, dan alleen met haar.’ Dat ontroert me nog steeds. Het is precies ­zoals ik het voel. We zijn heel gelukkig samen.”    

Psychiater Bram Bakker:

“Een relatie waarin partners in leeftijd veel van elkaar verschillen, is niet ­gedoemd te mislukken. Het is echter ook geen ­garantie voor succes. Het hangt erg af van de motieven om een oudere partner te kiezen. Als je als vrouw een ouder, vaderlijk type kiest om het verdriet om je eigen neurotische vader te ­compenseren, is dat natuurlijk geen succesformule.

Als je iemand wilt die bij paniekmomenten niet in de stress schiet maar wijs reageert, ben je bij een ouder iemand misschien beter af. Net zoals het een heel gezonde reden is om een jongere partner te kiezen omdat je dynamiek en spontaniteit in een relatie belangrijk vindt en dit niet meer zo bij leeftijdsgenoten aantreft. Maar dit hoeft allemaal niet aan leeftijd gekoppeld te zijn. Als het om een vrouw met een oudere man gaat, is leeftijdsverschil in onze samenleving tegenwoordig niet zo’n groot probleem.

Andersom stuiten ­vrouwen met een jongere partner vaker op kritiek. Het komt ook minder voor trouwens. Misschien omdat vrouwen de sociaal­-economische status en de stabiliteit van een partner belangrijker vinden in een relatie en dit eerder bij een oudere man vinden. Voor zover ik weet is dit niet wetenschappelijk onderbouwd. Vrijheid, blijheid, zou ik zeggen. Zolang je de wet maar niet overtreedt, is in de liefde alles geoorloofd.”
 

Bron(nen):

35 Comments

Door Lucie (niet gecontroleerd) op do, 24-10-2019 - 00:48

Inderdaad jammer dat het om oudere mannen met jongere vrouwen gaat. Zelf ben ik stapel verliefd op een man die 18,5 jaar jonger is. Ik weet niet wat hij voelt. We hebben intense momenten beleefd. We kunnen heel goed met elkaar opschieten en hij geeft mij enorm veel energie. Voor mij maakt leeftijd niet uit maar gaat t om de chemie. Dat kom je heel weinig tegen. Ik hoop dat t wat wordt tussen ons.

Door Lucie (niet gecontroleerd) op do, 24-10-2019 - 00:46

Inderdaad jammer dat het om oudere mannen met jongere vrouwen gaat. Zelf ben ik stapel verliefd op een man die 18,5 jaar jonger is. Ik weet niet wat hij voelt. We hebben intense momenten beleefd. We kunnen heel goed met elkaar opschieten en hij geeft mij enorm veel energie. Voor mij maakt leeftijd niet uit maar gaat t om de chemie. Dat kom je heel weinig tegen. Ik hoop dat t wat wordt tussen ons.

Door Patricia (niet gecontroleerd) op ma, 24-9-2018 - 22:56

Leuk om te lezen, en inderdaad was leuker geweest wanneer het andersom ook aan bod is gekomen. Ik en mijn vriend schelen 20,5 jaar. Ik ben 45 en we zijn al een jaar samen. Het is heerlijk samen, ik ben voor het eerst helemaal mezelf, we passen zo goed bij elkaar dat het soms gewoon eng is. Als we bij elkaar zijn is er echt bijna niks van het leeftijdsverschil te merken. De twijfels komen vooral als we niet samen zijn. We durven er dan ook nog niet voor uit te komen bij zijn en mijn ouders. Het begint nu echt aan me te vreten, wat doe ik hem aan als oudere vrouw? Het voelt alsof hij in deze relatie in het nadeel is. Ik zie er zeker 10 jaar jonger uit en hij 10 jaar ouder, dus uiterlijk is nu nog geen issue. Maar wat als de rimpels, slappe huid en grijze haren gaan komen? Ik ben zo bang dat hij op een dag met afkeer naar mijn aftakelende lijf kijkt. En dat terwijl ik weet dat hij niet zo in elkaar zit. Hij is zo loyaal, en liefdevol. Veel wijzer dan anderen van zijn leeftijd. Maar waarom kan ik het dan niet loslaten? Die angst? Angst voor veroordeling, angst voor zichtbare aftakeling, angst voor zijn moeder? Ik word zo moe van mezelf. Zeker omdat hij alles is wat ik in een man zoek en zelfs meer. Het lezen van dit artikel en de commentaren doet me goed. Het kan dus ook gewoon goed gaan, ook als de vrouw ouder is. Het helpt zeker bij mijn angsten. Dus dank jullie wel voor het delen van die ervaringen!

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 4-5-2018 - 08:38

Het valt mij op, dat de relaties uit de reportage toch weer traditioneel zijn: de man veel ouder dan de vrouw, pff...!
Doe ook eens andersom, komt namelijk ook voor.

Door Marion (niet gecontroleerd) op do, 3-5-2018 - 23:35

Peggy, wat is daar mis mee? Wie zijn wij mensen om daar over te oordelen? Dat vind ik zo jammer. Als 2 mensen van elkaar houden dan doet leeftijd er toch niet toe.
Mijn motto is: leven en laten leven!!
Als iedereen nu eens begint met zich bezig te houden met zich zelf en niet meer te oordelen over een ander zou de wereld er al veel vriendelijker uitzien en zou er minder oorlog zijn.
Ik wens iedereen heel veel liefde en verdraagzaamheid toe!!

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 3-5-2018 - 00:53

Mijn vriend is 25 en ik word volgende mnd 44! We zijn verliefd-- maar bijna niemand weet t. Zijn ouders accepteren t niet,en ik ben als kind zijnde met zijn vader opgegroeid ..... 5 mnd happy

Door Lisa Brands (niet gecontroleerd) op wo, 29-3-2017 - 14:09

Hau Riky, wat een bijzonder verhaal! Ik doe een sociale opleiding aan de HU en ik heb bij het vak onderzoeksvaardigheden gekozen voor het onderwerp; leeftijdsverschillen tussen partners. Hiervoor moet ik mensen interviewen die passen in deze situatie. Ik hoopte dat u mij daarbij zou kunnen helpen. Zou u contact met mij willen opnemen via Facebook: Lisa Brands uit Veenendaal of wilt u mij bellen of een bericht sturen; 0619410003 graag hoop ik van u te horen !

Door Marijke (niet gecontroleerd) op vr, 13-1-2017 - 05:11

Het overkomt me nu ook dat er een jongeman me wil ontmoeten ik ben ook 56 wordt dit jaar 57 en hij is 37 ik dacht ook meteen oeps die leeftijdsverschil is te groot. Maar we kwamen aan de praat en het voelt wel heel goed aan dan gaat je gedachten toch anders reageren,en we gaan het gewoon doen.Het is een groot getal maar je moet persoon in kwestie bekijken maar niet naar het getal.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 12-5-2016 - 13:40

Heel herkenbaar allemaal, wij schelen 25 jaar Ik als vrouw ben ouder. Ook familie wie t niet accepteren, namen zoals couger,of zo dat doe je goed, hoe doe je dat? En ja zo kan ik nog wel ff door gaan,maar idd t gaat om de liefde! Geniet er van! Groetjes Ans

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op do, 12-5-2016 - 13:19

Wat een voor oordeel! Want ik ben toevallig bijna 50 en mijn vriend bijna 25 en is niet opzoek naar een moeder want die heeft hij al. Misschien is t handig om eerst in mensen te verdiepen en dan oordelen? Groeten Ans