Leer werken aan uw relatie

Oefeningen om tot elkaar te komen

Liefde is belangrijk in ons leven. Een gelukkige relatie brengt tevredenheid en houdt stress op een afstand. En wie wil dat niet? Alleen blijft het meestal niet bij rozengeur en maneschijn. Bij hoge verwachtingen ligt teleurstelling op de loer. Zo kent elke relatie stroeve tijden. Na een tijdje komen de verschillen tussen partners sterker naar voren. Wat eerst spannend en anders was, wordt nu vervelend. Er kunnen ruzies ontstaan. 100 procent geluk is natuurlijk ook niet haalbaar, maar hoe zorgt u ervoor dat u en uw partner zo goed mogelijk met elkaar omgaan?

Ongeveer 70 procent van de Nederlanders heeft op enig moment in hun relatie last van relatieproblemen. Verloopt uw relatie ook niet helemaal lekker? Er zijn oefeningen die u kunt doen om inzicht te krijgen in waar het nu mis gaat en hoe u dit aan kunt pakken.

Spiegelen

Als de relatie niet lekker loopt willen we vaak dat de ander verandert. We denken dat het beter wordt als de ander dit of dat (niet) doet. Helaas kunnen we een ander niet veranderen. We hebben wel invloed op onszelf.

Schrijf de slechte eigenschappen van uw partner op. Waar erger u zich aan, wat wilde u dat hij of zij niet deed, waarover maken jullie ruzie? Haal nu de naam van uw partner weg en vul uw eigen naam in. Zou het goed zijn voor u als u een beetje van deze eigenschappen ook zou bezitten? Datgene waar u zich aan ergert, zegt wellicht iets over u. Als u dit scherp krijgt, kunt u ervan leren. Kies er daarom twee uit en formuleer hoe u deze eigenschappen voor jezelf zou kunnen benutten. Probeer ook de ergernis aan uw partner om te buigen naar waardering.

Liefdeskaarten

Van elkaar weten wat belangrijk is, draagt bij aan liefde.
 Deze oefening kunt u samen doen. Stel elkaar beurtelings dezelfde vraag. Nadat u of uw partner antwoord hebt gegeven, kunt u er zelf nog informatie aan toevoegen. Per goed beantwoorde vraag krijgt u het aantal punten dat op het kaartje staat. Hoe meer u goed hebt, hoe meer punten u hebt. De winnaar wordt bijvoorbeeld beloond door de ander met een lekkere massage of een ontbijt op bed.

(Klik op de afbeelding voor een grotere versie.)

Via relatieproblemen.mirro.nl kunt u testen of en in hoeverre je relatie gezond is. In de zelfhulpmodule krijg u tips en oefeningen. Vaak is één van beide partners het sterkst gemotiveerd om de relatie te verbeteren. Als het lukt om uw partner erbij te betrekken kunt u ook een aantal onderdelen samen doen. Net als de andere websites van Stichting mirro is deze website volledig gratis en anoniem. De module doorloopt u zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het u het beste uitkomt.

Trefwoorden: