Meer vechtscheidingen

Een kwart van de echtscheidingen die een mediator verzorgt, is een vechtscheiding. Vijf jaar geleden was dat iets minder dan tien procent. Onverwerkt oud zeer is de belangrijkste reden dat gehuwden in een vechtscheiding verzeild raken.

Dit blijkt uit een onderzoek van Gecertificeerde Mediators. Vechtscheidingen zijn echtscheidingen die eindigen bij de rechter en waarbij het doel, behalve scheiden, ook is om de andere materiële of immateriële schade toe te brengen. Bij het onverwerkte oud zeer kan het zeer verschillen wat er precies wordt opgekropt. Het kan het systematisch vergeten van de trouwdag zijn of een korte affaire uit het verleden. Essentieel is dat een of beide partners niet het gevoel heeft de zorgen bespreekbaar te kunnen maken. Dit leidt tot een vicieuze cirkel die eindigt in een vechtscheiding. Naast oud zeer is vreemdgaan een tweede belangrijke reden tot vechtscheiden.

Financiële problemen

Ook financiële problemen zijn een reden tot vechtscheiden. Bij een normale scheiding wordt deze reden veel minder vaak genoemd. Dit leidt tot de conclusie dat ruzie vaker voorkomt als er geld op het spel staat. Financiële problemen verhogen de kans op vechten tijdens de echtscheiding zelfs meer dan vreemdgaan of lichamelijk geweld.

Wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Vergelijk dan hier uw rechtsbijstandverzekering.