Wie weet raad: De nieuwe vriend van onze dochter is onaangenaam

Hoe blij waren we, toen onze gescheiden dochter (37) een nieuwe vriend had. Totdat we hem ontmoetten. Wat een hork. Hij snauwt tegen de kinderen (8 en 10), maakt onze dochter belachelijk waar wij bij zijn en klaagt permanent. Niets is goed. Wij horen ons natuurlijk niet te bemoeien met haar keuze, maar dat is zó moeilijk. Kunnen we haar vertellen hoe geschrokken wij zijn?

Kom op voor kleinkinderen

U zegt dat u geschrokken bent. Maar eigenlijk bedoelt u dat uw dochter een verkeerde keuze maakt en u wil haar daarvoor behoeden. Haar keuze voor deze man is haar eigen zaak. Ertegen waarschuwen kan averechts werken. Wel kunt u het opnemen voor uw kleinkinderen en uw dochter daarmee confronteren. De kinderen gaan het moeilijk krijgen door deze relatie. Een moeder die zichzelf niet respecteert en zich laat kleineren, zal ook voor haar kinderen niet durven opkomen.
Leonie van den Berg (73), Castricum

Zwijg!

Ik heb mijn zoon ooit gezegd wat ik van zijn nieuwe vriendin vond. Daar heb ik tot op de dag van vandaag spijt van. Het heeft voor een langdurige verwijdering gezorgd en die vriendin heeft hij nog steeds. Bega dus niet de fout om ongezouten commentaar te leveren. Ik zou uw dochter voorzichtig vragen of haar iets bijzonders is opgevallen aan het gedrag van haar vriend. Misschien blijkt dat hij die dag om een bepaalde reden een slechte bui had. Er kan van alles aan de hand geweest zijn. Oordeel dus niet te snel.
Monique Selms (69), ’s-Gravenzande

Narcist

Heel begrijpelijk dat u zich zorgen maakt. De dingen die u over hem vertelt, zijn typische kenmerken van een narcist. Narcistische mensen maken een ander zelden gelukkig. Daarvoor stellen ze zichzelf te veel centraal; hun eigen geluk gaat boven alles. Als hij zo blijft, zou ik in de bibliotheek of de boekhandel een boek proberen te vinden over narcistische persoonlijkheidsstoornis. Lees het eerst zelf, en als u duidelijke overeenkomsten ziet met de vriend van uw dochter, geef het dan aan haar mee. Misschien worden haar ogen erdoor geopend.
Annie Lemelaar (58), Lunteren

Heb vertrouwen

Bij mijn eigen dochter zou ik het niet in mijn hoofd halen kritiek te hebben op wat dan ook. Jonge mensen van nu weten doorgaans heel goed wat zij willen. Probeer voorlopig vertrouwen te hebben in de koers die ze met deze man vaart. Zij is een volwassen vrouw met heel wat levenservaring. Pas als u na een jaar nog steeds denkt: die vriend van haar is een regelrechte ramp, kunt u uw zorgen zo tactisch mogelijk proberen uit te spreken.
Liesbeth van Nieveen (67), Son

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Reageer op dit artikel!

Wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw naam, leeftijd en woonplaats vóór 1 december naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn (of naar redactie@plusmagazine.nl) o.v.v. Wie weet raad’. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Dit artikel is eerder verschenen in Plus Magazine november 2017. Nog geen abonnee van Plus Magazine? Abonnee worden doet u in een handomdraai!

Bron(nen):

1 Reactie