10 redenen waarom seks gezond is

Goed voor uw hoofd, huid en hart

Als u gezond wilt blijven, is gevarieerd eten belangrijk, net als voldoende beweging. Maar wist u dat u ook op een nog leukere manier aan uw gezondheid kunt werken? Tien redenen waarom seks zo gezond is.

1. Anti-stress

Seks ontspant en verlaagt de bloeddruk. Dat blijkt uit een Schotse studie waarin 24 vrouwen en 22 mannen stressvolle dingen moesten doen, zoals spreken in het openbaar of hardop rekensommen maken. Proefpersonen die recent een vrijpartij achter de rug hadden, bleken beter met stress om te kunnen gaan. Uit een ander onderzoek is gebleken dat stellen die samenwonen en vaak seks hebben een lagere diastolische bloeddruk hebben.

2. Goed voor uw weerstand

Voor een onderzoek van Wilkes University leverden 112 studenten speekselmonsters in. Ook rapporteerden ze hun activiteiten tussen de lakens. Studenten die een of twee keer in de week seks hadden, bleken meer immunoglobuline A in hun speeksel te hebben dan studenten die minder actief waren in bed. Immunoglobuline A is een antilichaam dat u beschermt tegen indringers zoals bacteriën en virussen.

3. Calorieën verbranden

Met een halfuurtje seks verbrandt u zo 100 kilocalorieën of meer. Misschien niet zo veel als met een rondje hardlopen of fietsen, maar u hoeft er ten minste niet voor naar de sportschool. Met een fanatiek potje 'sexercise' kunt u zelfs uw buik- en beenspieren trainen.

4. Gezond hart

Twee keer per week seks vermindert bij mannen de kans op een hartaanval. Seks voert uw hartslag op. Daardoor gaat uw bloed sneller stromen en dat heeft een positief effect op uw hart en bloedvaten.

Mensen die een keer een hartaanval gehad hebben, zijn soms bang voor een nieuw infarct als ze hun seksleven weer willen oppakken. Daar hoeft u zich geen zorgen over te maken: als u probleemloos een paar trappen kunt beklimmen, kan er ook weer gevreeën worden.

5. Meer intimiteit

Als u iemand knuffelt, maar ook tijdens een orgasme, maakt u het hormoon oxytocine aan. Dit wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd. Oxytocine zorgt ervoor dat u zich verbonden voelt met uw partner. Ook zou het hormoon u socialer, trouwer en minder bang maken.

6. Lekker slapen

Moeite met in slaap vallen? Seks helpt. De vrijgekomen oxytocine heeft een rustgevende werking en zorgt ervoor dat u makkelijker wegdoezelt. Goed slapen heeft weer allerlei andere gezondheidsvoordelen. Zo blijft u beter op gewicht als u genoeg slaapt.

7. Pijnstiller

Naast oxytocine produceert uw lichaam ook endorfine, een stof die pijn onderdrukt en u een fijn gevoel geeft. Hoofdpijn hoeft dus geen excuus te zijn: het kan juist overgaan door seks.

8. Prostaat

Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het Journal of the American Medical Association krijgen mannen die elke maand minstens 21 keer klaarkomen minder vaak prostaatkanker dan mannen die 4 tot 7 keer per maand ejaculeren. Wat precies het verband is tussen seks en het ontwikkelen van prostaatkanker is nog niet duidelijk.

9. Houd de huid mooi

Mensen die seksueel actief zijn, worden aantrekkelijker gevonden. Tijdens seks produceert u zweet en het vrouwelijke hormoon oestrogeen, wat de poriën reinigt. Zo krijgt u glanzend haar en een mooiere huid. Ook zorgt vrijen voor de aanmaak van het geurhormoon feromoon, een stofje dat de aantrekkingskracht op anderen vergroot.

10. Sterke bekkenbodem

Vrouwen trainen tijdens het vrijen hun bekkenbodemspieren. U heeft sterke bekkenbodemspieren nodig voor een goede controle over de blaas: verslapte bekkenbodemspieren kunnen tot incontinentie leiden. Als u weet waar uw bekkenbodemspieren zitten, kunt u ze ontspannen wanneer seks pijn dreigt te doen en kunt u ze juist aanspannen om de intensiteit te verhogen.

Bron(nen):

14 Comments

Door Maria (niet gecontroleerd) op za, 14-12-2019 - 09:58

@jojo Voor een Tia zijn vele oorzaken te geven, dus een nepdiagnose op afstand zoals hieronder aan iemand die je niet kent, is niet wijs en zeer onverstandig.
Betuttelend ook, zoals wel vaker opgemerkt, opdringerig.
Bovendien worden in de reactie oorzaak en gevolg door elkaar gehaald, want een probleem met insuline/homocysteïne is altijd een gevolg en geen oorzaak.

Door Janneke (niet gecontroleerd) op vr, 15-2-2019 - 08:48

Misschien kunt u eens een artikel schrijven dat als Sex wegvalt in een relatie er zoveel meer is te doen met je partner. Als je weggaat bij je partner omdat hij of zij het niet meer op kan brengen o.a door bijwerking van medicatie e.a lichamelijk of geestelijk ongemak dan pak je biezen en verdwijn! maar maak geen verwijten of stiekeme afspraakjes met mannen of vrouwen die alle yoga standjes nog wel kunnen.In een relatie is er echt zoveel meer met elkaar te beleven dan altijd weer die zgn. Geweldige Sex en liefst elke dag als het aan de zgn. deskundigen ligt want dan blijf je super gezond. En blijf aub. weg van Viagra rotzooi e.a, als je partner je met al je ongemakken niet wil dan nog liever alleen en gun hem of haar de vrijheid want niemand is je bezit.

Door Jojo (niet gecontroleerd) op wo, 13-2-2019 - 08:19

@vrouw van 55 tia heeft te maken met te hoog homocysteïne en insulineresistentie. Mede door tekorten aan voedingsstoffen. Onder douche lijkt me wat minder comfortabel en kan wat meer inspanning betekenen.
@vdvoet, misschien homevideo's hclips.

Door Piet (niet gecontroleerd) op zo, 14-10-2018 - 20:07

joepie

Door j.vandervoet4@g... (niet gecontroleerd) op zo, 13-5-2018 - 15:08

dat verhaaltje klinkt wel leuk en ik heb dat ook een paar maal geprobeerd maar binnen enkele seconden komen er allemaal aanbiedingen van (zgn) buurvrouwen die ook wel graag met jou wat willen. En als dat op mijn laptop komt dan heb ik al gegeten en gedronken.
Wat is een goed adres waar je op terecht kunt?

Door Nathalie (niet gecontroleerd) op do, 26-4-2018 - 00:14

Ik mijn huwelijk had ik zelf mijn speeltje...mijn man had weinig zin...30 jaar getrouwd geweest en nu 4j solo en hij is teruggekomen..sex af te wachten,maar hij is 70j.
Iedereen is anders,maar ik deed zelf waar ik behoefte aan had met een ontspannen gevoel als resultaat...zónder sex kun je toch óók véél liefde delen en een diepe emotionele band crieëren.Blijkbaar vond hij dit duidelijk niet elders! Mensen,maak jullie niet druk over sex..denk aan elkaar,wees er steeds voor elkaar..de huidige trent over sex met elkaar hebben is eerder nefast dan échte liefde delen.
Mijn ( ex) draagt mij nu nog meer op zijn handen dan voor hij wegging.Ons sexleven staat hier buiten.
Zorg dat je elkaar gelukkig maakt,het is goud en rijkdom in het leven.
Succes in het kiezen wat voor jezelf belangrijk is.

Door Klaas (niet gecontroleerd) op di, 24-4-2018 - 22:29

Voor mensen die geen partner hebben is internet een heel prettig medium om aan jouw gerief te komen, er zijn genoeg gratis sexfilmpjes te bekijken en jezelf daarbij te bevredigen.

Door Vrouw van 55 (niet gecontroleerd) op zo, 15-4-2018 - 13:28

Toen ik mijzelf bevredigde onder de douche kreeg ik vlak daarna een tia en moest naar het ziekenhuis. Daarna nog een keer hetzelfde. Ben nu angstig

Door Piet (niet gecontroleerd) op do, 29-3-2018 - 19:49

Ik sluit me aan bij AnnaM en bij Joke. Wat adviseert u de miljoenen alleenstaanden?

Door Joke (niet gecontroleerd) op wo, 28-3-2018 - 09:09

Wat doe je dan ,als je geen partner hebt?
Er word altijd gepraat en geschreven als je een stelletje bent..
Dacht je dat je geen fijn leven hebt zonder sex?
Een leven zonder sex bestaat ook,heel ontspannend,ook een stuk vrijheid
en geen dwangmatige verplichtingen!