Parkeren aan de kust: 8x duur

Recreatie op het water met de kinderen
Getty Images

Een dagje strand kan flink in de papieren lopen: in sommige badplaatsen betaal je €50 (ja, echt!) voor minder dan een uurtje parkeren. Maar het kan ook véél goedkoper.

Lees ook: Parkeren aan de kust, 8x gratis >>

Dit zijn de boetes

Fout parkeren of parkeren zonder te betalen kost meestal €76,70. Soms wordt dit bedrag ­opgehoogd met (een deel van) de kosten van een uur parkeren. Maak je het erg bont, dan plaatsen sommige gemeenten een wielklem of slepen ze de auto weg. De wielklem verwijderen of de weggesleepte auto ophalen kost minstens €306.

Bergen aan Zee

€1,90 per uur, €10 per dag 

In het prachtige Bergen betaal je minder dan €2 per uur en een tientje voor een hele dag op de toegewezen parkeerterreinen. Daarbuiten is het standaardtarief voor parkeren op straat €2,30 per uur. Dat lijkt aantrekkelijk, maar een flink deel van Bergen aan Zee bestaat uit een ‘blauwe zone’ waar je niet langer dan een uur mag blijven staan.

Wassenaarse Slag

€7,50 per dag 

Heerlijk overzichtelijk tarief bij grote parkeerplaats De Kuil. Betalen doe je met pin of contactloos, met contant geld kan je er niet terecht.

Scheveningen

Start vanaf € 2,40 per 30 minuten tot € 37,50 per dag

Het kost wat, maar dan heb je ook iets: voor €37,5 per dag sta je een hele dag in de Kurhaus-parkeergarage van APCOA geparkeerd. Slimmeriken die denken in de straten van Scheveningen voordeliger uit te zijn, komen bedrogen uit. Vorig jaar startte de gemeente een test waarbij je altijd €50 betaalt voor ‘normaal’ parkeren. Of je er nu een hele dag staat of 10 minuten, maakt niet uit: het kost €50. De maatregel moet ervoor zorgen dat bewoners weer voor hun eigen deur kunnen parkeren. Toch voordeliger ­parkeren in de buurt? Via Interparking.nl kan je aan de Boulevard een plekje reserveren. De tarieven variëren en de ­beschikbaarheid is beperkt, maar áls het lukt is het vaak goedkoper.

Domburg

€3,20 per uur of €16 per dag 

Dit hoge tarief betaal je in Domburg alleen bij de populairste parkeerplaats De Molen, die het dichtst bij het strand ligt. Ga je iets verder weg staan, dan betaal je ook iets minder: €2,60 per uur. Parkeren in de straten van Domburg zelf is geen goed idee, want net als in Scheveningen kost dat standaard €50.

Bloemendaal aan Zee

€4,65 per uur of €32,55 per dag 

Voor een hele dag is Bloemendaal iets goedkoper (€2,45) dan Scheveningen. Voor één uurtje parkeren betaal je in deze hippe badplaats €4,65. Voor dat geld staat je auto wel beschut onder een zonnedak van vijfduizend zonnepanelen.

Een dagje strand kan flink in de papieren lopen: in sommige badplaatsen betaal je €50 (ja, echt!) voor minder dan een uurtje parkeren. Maar het kan ook véél goedkoper.

Westenschouwen & Nieuw-Haamstede

€2,65 per uur of €16 per dag 

De kop van Schouwen-Duivenland is prachtig, maar waar je ook parkeert, je betaalt daar €2,65 per uur of €16 per dag.

Zoutelande

€2,60 per uur of €13 per dag In Zoutelande moet je goed opletten waar je de auto parkeert. Zet je die op een van de reguliere parkeerplaatsen, dan betaal je €2,60 per uur of €13 per dag. Maar pas op, want er zijn uitzonderingen. Dan is het eerste uur gratis, maar geldt daarna het tarief van €5,20 per uur of €26 per dag.

Zandvoort

€2,50 per uur of €15 per dag 

Deze tarieven gelden voor de populaire parkeerterreinen zoals Boulevard Barnaart en De Zuid. Dat is een stuk voordeliger dan in de straten van Zandvoort. Daar betaal je de eerste twee uur €4 per uur, daarna €7 per uur. Tussentijds opwaarderen is niet mogelijk, dus dat maakt een dagje Zandvoort aan Zee peperduur als je hier parkeert.

Lees ook: Parkeren aan de kust, 8x gratis >>

Auteur