Parkeren aan de kust: 8x gratis

Twee vrouwen pakken geparkeerde auto uit
Getty Images

Een dagje strand kan flink in de papieren lopen: in sommige badplaatsen betaal je €50 (ja, echt!) voor minder dan een uurtje parkeren. Maar het kan ook véél goedkoper.

Lees ook Parkeren aan de kust: 8x duur >>

Egmond aan Zee

Gratis!

Dik 20 kilometer buiten het prijzige Bloemendaal parkeer je de auto in Egmond aan Zee gratis op het Transferium. Daarvandaan brengt een bus je binnen 10 minuten naar het strand en weer terug. Ook gratis. Let wel op: alleen in de weekenden in juli/augustus en op ‘warme dagen’. 

Kijkduin

Gratis!

Je kunt hiervandaan bijna naar Scheveningen lopen, maar Kijkduin is een stuk rustiger én veel goedkoper. Onder meer op de Kijkduinsestraat en in de buurt van NH Atlantic kan je nog voor nop parkeren. Zolang het nog duurt, want de kust bij Kijkduin wordt flink onder handen genomen om de plek wat meer allure te geven… dus wacht niet te lang.

Renesse

Gratis!

Ook de populaire badplaats Renesse biedt op het Transferium gratis parkeren met een gratis bus naar de strandovergangen. Fijn extraatje: vanaf het Transferium is het dorp op loopafstand.

Hoek van Holland

Gratis!

In Hoek van Holland wachten dicht bij het strand 1250 gratis parkeerplaatsen op de badgasten. En met dank aan de bedrijvigheid op de Maasvlakte en Europoort Rotterdam biedt deze badplaats een totaal unieke sfeer.

Brouwersdam

Gratis!

Je hoeft hier géén trap op of een duin over, want aan de Brouwersdam parkeer je de auto of camper zo’n beetje óp het strand. De keuze tussen de Noordzee aan de ene en het Grevelingenmeer aan de andere kant, maakt het een paradijs voor wind- en kitesurfers, én een van de best ­bereikbare stranden voor mindervaliden. 

Neeltje Jans

Gratis!

Neeltje Jans begon als een wat ruig en lelijk werkeiland voor de Oosterscheldekering, en daar zijn nog genoeg sporen van te zien. Maar inmiddels is er steeds meer te doen op Neeltje Jans, heeft de natuur het beton verfraaid en kan je er gratis parkeren voor een plekje op een onwaarschijnlijk rustig ­stukje strand in Zeeland. 

Noordwijk

Gratis!

Ook in het populaire Noordwijk brengt een Beach Shuttle je gratis van en naar de parkeerplaats P1 aan de Gooweg/N444. De Shuttle rijdt van 6 juli tot 1 september en net als in Egmond alleen in het weekend op ‘drukke, warme dagen’.

Callantsoog

Gratis!

Callantsoog heeft maar liefst zes gratis parkeerplaatsen en daarvandaan sta je zo op het strand. Wil je even iets anders? Bij het Zwanenwater zie je de grootste duinmeren van Europa, die het hele jaar door een bezoekje waard zijn.

Lees ook Parkeren aan de kust: 8x duur >>

Auteur