Wat zal ik doen: ‘Mijn schoonzoon wil geen kinderen’

Verliefd jong stel knuffelt op het strand
Getty Images

Mijn dochter wil een gezin stichten, maar haar partner heeft al twee dochters uit een eerder huwelijk en wil beslist geen kinderen meer. Mijn dochter is hierover erg verdrietig. Ik wil haar graag helpen, maar ik weet niet wat ik moet doen.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Zelf kiezen

Uw dochter zal een moeilijke beslissing moeten nemen. Zij blijft óf bij deze partner zonder zelf moeder te worden, óf zij wacht op een andere partner die wel kinderen wil. Het is een pijnlijke keuze, die zij zelf moet maken. Een moeder kan daar niet bij helpen.

Lenie Rodenburg-Vermeij, Amsterdam

Geen goede basis

Mijn ex-man wilde ook geen kindje meer. Hij zei altijd: nee gaat boven ja. Communicatie is dan niet meer mogelijk. De deur is van één kant dichtgegooid, je bent in feite monddood gemaakt. Dat is geen goede basis voor een blijvende relatie. Een gezonde relatie vereist dat er goed gecommuniceerd wordt, met als doel tot overeenstemming te komen.

Gloria Willems, Stein

In liefde loslaten

Mijn zoon en zijn vriendin waren al zestien jaar samen. Hij wilde heel graag kinderen, maar zij niet. Zij wilde de wijde wereld in. Toen hij het mij vertelde en ik merkte dat het zó belangrijk voor hem was, kwamen we al pratende tot de conclusie dat het beter was om uit elkaar te gaan. Dat hebben zij, na heel veel samen praten, uiteindelijk ook gedaan. Zij hebben elkaar in liefde losgelaten. Een moeilijke beslissing, maar soms kan het niet anders. Gelukkig is hij later toch nog vader geworden.

E.B., ’s-Gravenzande

Niet verantwoordelijk meer

Ik kan me voorstellen dat het een moederhart pijn doet als ze haar dochter in zo’n moeilijke situatie ziet. Luister goed naar uw dochter, wees liefdevol en vraag of ze zelf een oplossing ziet. Geef vooral geen advies. Dat ondermijnt de zelf-redzaamheid van uw dochter. U bent niet meer verantwoordelijk voor het leven en de beslissingen van uw dochter.

Bert Henning, Nijmegen

Klankbord zoeken

Luister naar uw dochter, laat haar haar verhaal vertellen en haar overwegingen helder krijgen – als zij er al met u over wil praten. In feite zijn er maar drie mogelijkheden: of hij verandert van mening, of uw dochter accepteert dat zij in deze relatie geen moeder wordt, of ze gaan uit elkaar. Iets anders is: bent u misschien zelf ook ‘partij’, omdat u graag kleinkinderen zou willen? In dat geval raad ik u aan zelf een klankbord te zoeken, iemand bij wie u uw zorgen en verdriet kwijt kunt.

H. Brouwer, Utrecht

Steunen en troosten

U kunt uw dochter niet daadwerkelijk helpen bij dit dilemma. Dat hoeft ook niet, zij is een volwassen vrouw. Het enige dat een moeder kan doen is haar dochter steunen bij elke gezonde keuze die zij maakt. U kunt haar troosten of een luisterend oor bieden, maar zie af van het geven van ongevraagd advies.

Aviva Pels, Londen

DENK MEE: Contact met de buurman?

Naast ons woont sinds twee jaar een oudere heer. We horen of zien hem zelden en weten niets van hem. Ik vermoed dat hij erg eenzaam is. Zal ik contact zoeken of dring ik me dan op?

Wat zou u doen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Wat zal ik doen? Doe dit voor 30 juni. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.