Wie weet raad: Het onderhoud wordt te veel

Oudere vrouw tuin hout
Getty Images

Onze woning en de tuin vragen veel onderhoud en dat valt mij steeds zwaarder. Ik zou daarom graag naar een comfortabel appartement willen verhuizen. Maar mijn man is verknocht aan deze plek en hij wil koste wat kost hier blijven wonen. Wat nu?

Extra hulp

Bespreek samen met uw man wat u zou kunnen helpen om het wonen op de huidige plek gemakkelijker te maken, bijvoorbeeld een huishoudelijke hulp en iemand voor het tuinonderhoud. Verhuizen kost veel geld – geld dat u ook kunt besteden aan extra hulpkrachten die u in staat stellen te blijven wonen waar u woont. 

Marja Sterenborg (69), Veenendaal

Goed gesprek

Op bezoek in mijn ouderlijk huis hoorde ik wat gestommel en rende naar boven. Mijn moeder zat op haar knieën, keek mij aan en zei: “Ik kan niet meer, maar je vader wil hier niet weg!” Ik zag mijn verdrietige moeder en besloot eens goed met mijn vader te praten. Eerst was hij boos, maar na een paar dagen belde mijn moeder, dolblij, dat zij het huis gingen verkopen! Samen hebben ze in hun appartement nog een paar mooie jaren gehad, totdat mijn vader overleed. 

Ans Acda (74), Eindhoven

Respect

Meestal kan een van beiden slecht afscheid nemen van wat vertrouwd is. Práát daarover en luister er met respect naar. Uiteindelijk gaat het erom dat jullie tot een besluit komen dat voor beiden goed voelt.

Ankie van Houtert (61), Waspik 

Geen spijt

Mijn vrouw en ik woonden riant in een buitengebied in Twente, met slechts enkele koeien als buren. Een grote tuin, schuren en opslag. Ik was er geboren en opgegroeid en had er zeventig jaar met enorm veel plezier gewoond. Maar je wordt ouder en het onderhoud viel steeds zwaarder. Mijn vrouw zag dit eerder dan ik en vroeg of ik niet iets voor een appartement voelde. Ik reageerde als door een adder gebeten: ik ga toch niet weg van deze mooie plek! Toch ging het knagen, en om haar een plezier te doen bekeken we een paar appar-tementen. Tot mijn verbazing zaten er aantrekkelijke exemplaren tussen. Het was wel een stap, maar inmiddels wonen we alweer zes jaar in zo’n appartement, hartje stad, op loopafstand van alle voorzieningen. We hebben nog geen moment spijt gehad.

Theo Volmer (79), Oldenzaal

Verstand boven gevoel

Ik wilde per se niet verhuizen, maar een val van de trap heeft me wakker geschud. Ik kwam tot de conclusie: nu heb ik de regie nog en als ik langer wacht, word ik misschien gedwongen te verhuizen naar een plek waar ik niet wil wonen. Zo’n beslissing is moeilijk, ook als je zoals ik in je eentje woont, maar soms moet je je verstand boven je gevoel laten gaan.

Marian Tims (74), Veenendaal

Vooruitkijken

We waren 65 en 68 jaar en woonden in een twee-onder-een-kap-woning. Maar mijn vrouw kreeg gezondheidsproblemen, dus gingen we op zoek naar een appartement. Je moet tenslotte vooruitkijken. Inmiddels zijn we tachtigers en wonen alweer jaren met veel plezier in een appartement, dicht bij winkels en openbaar vervoer.

Jan van Hees (87), Brunssum

Mijn vrouw wil reizen, ik niet

Mijn vrouw (78) wil het liefst reizen zolang het nog kan. Ik heb die behoefte veel minder, ik heb het thuis prima naar mijn zin. Bovendien wil ik niet meer vliegen. Wat zou u doen?

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 22693, 1100 DD Amsterdam, of mail naar redactie@plusmagazine.nl o.v.v. ‘Vrouw wil reizen’ of ‘Wie weet raad?’. Misschien komt uw brief dan in deze rubriek.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur 

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Reacties

Goedemorgen,
Dank voor uw verhelderende artikelen; ik mis echter "Snotteren: neus ophalen of snuiten?"
Met vriendelijke groet en een fijne dag!

Stuur haar op reis met een betrouwbare reisorganisatie.Boek een een persoonskamer.Wij doen dit noodgedwongen al jaren zo.We bellen elkaar wel elke dag .De mails zijn ook fijn om te krijgen.Na de vakantie heb je elkaar weer genoeg te vertellen.

Wij wonen nu 8 jaar in een leuk, ruim genoeg appartement en met ontzettend heel veel plezier. Onze kinderen begonnen al meer dan ong. 10 jaar geleden of we niet eens moesten overwegen om kleiner te gaan wonen. Mijn man liep zo langzaamaan tegen de 80 en ik was/ben 13 jaar jonger. Het idee alleen al...... Maar de mailtjes met: appartement te koop hier, app. te koop daar van app. in onze eigen stad en de plaatsen waar een paar kinderen wonen, kwamen binnen. Maar aangezien wij beiden heel erg fit waren en een pracht huis met tuin, viiver, plantenkas, e.d. hadden werden die heel snel verwijderd. Maar toch gingen we wel eens stiekem kijken. Gezien ons leeftijds verschil dacht ik soms wel wat ik zou moeten met dat alles indien ik eerder alleen kwam te staan. En ja, hoor. Daar kwam op een dag een mailtje binnen over een ruim, mooi, pas gerenoveerd en dus instapbaar app.. Begane grond, (eis van mijn man) en een mooi ruim terras op de zonkant!!!. met een grasveld van de gemeente voor ons en dus ook volledig vrij uitzicht. Mijn eis was veel licht en zon in huis en op het terras. Voor ons nu pas het eerste app. dat het overwegen waard was. Mijn man was nog niet echt enthousiast te krijgen maar deed het uit het oogpunt op de toekomst voor mij (en ook een beetje voor hemzelf, want ook hij kon natuurlijk alleen komen te staan).
Ik moest de eindbeslissing maar nemen, hij zou mij wel volgen.
Je wist toch maar nooit hoelang we zo gezond zouden blijven.
Een gouden daad bleek de verhuizing!!!!
Net op tijd want kort daarop viel hij ongelukkig tijdens een zware griep en brak een rugwervel. Maanden heeft de genezing geduurd en nu was het een geschenk uit de hemel om op een app. te wonen zonder een enkele trap in huis en ook nog op begane grond met lift naar de autogarage. Wat waren we blij dat de kinderen ons over de streep hebben getrokken. We wonen er nu nog steeds met enorm veel plezier en gemak, zeker omdat wij nu ook 8 jaar verder in leeftijd zijn.

Goedemorgen,
Dank voor uw verhelderende artikelen; ik mis echter "Snotteren: neus ophalen of snuiten?"
Met vriendelijke groet en een fijne dag!

Mijn man is overleden. We wonen in een huis met een heel grote tuin. Het werd mij (91 jaar) ook te veel om alles alleen te doen om het de tuin netjes te houden en laat nu 2x in het jaar een goede tuinman(hovenier} komen. Het werken in de tuin geeft mij rust en helpt mij het verdriet te verwerken

Mijn man is overleden. We wonen in een huis met een heel grote tuin. Het werd mij ook te veel om alles alleen te doen om het de tuin netjes te houden en laat nu 2x in het jaar een goede tuinman(hovenier} komen,

Wat naar mijn mening belangrijk is in het leven is respect hebben voor je echtgenoot(e). De gun factor is een grote factor. Af en toe het niet eens zijn met elkaar kan verhelderend zijn.