Wie weet raad: mijn kleindochter heeft geheimen

Mijn kleindochter heeft geheimen
Getty Images

Mijn kleindochter van 16 ­vertrouwt mij soms geheimen­ toe die ik niet aan haar ­moeder, mijn dochter, mag vertellen. Tot nu toe zijn het vrij onschuldige dingen, maar hoe moet dat straks als het om iets groters gaat?

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Luisteren en bijsturen

We hebben allemaal weleens ­geheimen, zeker in onze puberteit. Dan is het zó belangrijk dat je ­iemand hebt om die geheimen mee te delen! Door naar haar te luisteren, kunt u haar als oma bijsturen. Zo helpt u niet alleen haar, maar indirect ook haar ouders.

Cora Kersten (64), Apeldoorn

Vertrouwen respecteren

Zelf heb ik geen kleinkinderen, maar ik vind dat u als grootouder altijd moet respecteren wat uw kleinkind u in vertrouwen vertelt. Anders is de kans groot dat het kleinkind zich van u gaat afkeren. En dat wil toch niemand?

Jan den Uijl (65), Rotterdam

Hoe serieus is het?

Ik heb negen kleinkinderen, waarvan de oudste nu 16 is. Zij vertrouwt mij regelmatig geheimen toe, waarbij ik altijd de afweging maak: is het zo serieus dat het haar of haar ouders kan schaden? Zo niet, dan blijft het onder ons, zoals die keer dat ze haar haar paars ging verven bij een vriendin, terwijl haar ouders dat niet goedvonden. Het is tot nu toe twee keer voorgekomen dat ik haar moest overhalen haar geheim met haar ouders te bespreken. En ik heb toen aangeboden er een bemiddelende rol in te spelen. Dat heeft goed gewerkt.

Miriam Stegerhoek (65), Tilburg

Niet doorvertellen

Spreek nóóit met uw kleinkind af dat alles wat zij u vertelt geheim blijft. Dan loopt u namelijk het ­risico dat u die belofte eens zult moeten breken. Vertel haar dat er dingen kunnen zijn waar iets mee gedaan moet worden, omdat ze een probleem kunnen opleveren voor haarzelf of voor iemand anders. ­Beloof haar dat u het in zulke ­gevallen eerst met haar zult bespreken­. Want het ergste wat u haar – en uiteindelijk uzelf – kunt aandoen, is een geheim achter haar rug doorvertellen!

Giny Middel (77), Eindhoven

Andere blik

Onze kleinzoons (13 en 16) durven bij ons alles te zeggen en te bespreken. Wij geven advies, vragen hoe ze er zelf over denken, maar ook hoe ze erover zouden denken als ze zelf ouders zouden zijn. Dat levert vaak verrassende antwoorden op. Vraag uw kleindochter ook eens om zich in haar moeder te verplaatsen. Misschien helpt het haar met een andere blik naar zichzelf te kijken, waardoor ze eerder bereid is naar uw raad te luisteren – ook als dat inhoudt dat zij er met haar ouders over moet praten.

Rob Doornkamp (66), Driebergen

Voor de keus stellen

Mijn kleinkinderen zijn nog te jong om geheimen met me te delen. Wel heb ik meegemaakt dat vrienden van mijn kinderen dingen aan me vertelden die hun eigen ouders niet mochten weten. Toen ik voelde dat er alleen maar méér problemen van zouden komen als ze hun ouders buiten schot hielden, stelde ik hen voor de keus: binnen één week vertel je het óf zelf, óf we vertellen het samen, óf ik doe het alleen. Deze methode heeft goed gewerkt.

Vivi Timmermans (59), Breda

Geen pakketjes meer aannemen?

Mijn man overweegt tegen onze aardige jonge buren te gaan zeggen dat hij geen pakketjes meer voor ze wil aan­nemen. Hij ervaart dat als ‘overlast’. Ik zie het als een normale burendienst. Wat zou u doen? 

Hebt u een advies voor deze Pluslezer? Of wilt u zelf een probleem voorleggen? Stuur uw reactie met uw volledige naam, leeftijd en woonplaats naar redactie@­plusmagazine.nl o.v.v. ‘Pakketjes’ of ‘Wie weet raad?’. Doe dit voor 28 april. Misschien staat uw brief dan binnenkort in deze rubriek.

U leest een gratis artikel uit Plus Magazine.

Op Plusonline.nl bieden we iedereen de kans gratis kennis te maken met Plus Magazine. Hét maandblad bomvol informatie en inspiratie. Maar deze artikelen, dossiers en columns maken kost veel tijd en geld. Wilt u meer? Overweeg dan ook een abonnement op Plus Magazine.

Auteur