Kan ik zwemmen met artrose?

Getty Images

Ik heb artrose in mijn rechterheup en zou willen weten of ik de schoolslag gewoon kan zwemmen. Enige tijd geleden zei een sportarts dat je beter geen schoolslag kunt zwemmen, maar uitsluitend borstcrawl of rugcrawl. Wat is het advies hierin?

George

Mark Chen, fysiotherapeut:

Je huisarts heeft een goed punt: de borstcrawl is qua beweging vriendelijker voor het gehele lichaam. Het wordt door veel mensen als een stuk zwaarder ervaren, maar met een goede techniek is deze slag vrijwel altijd te verkiezen boven een schoolslag. Voor de heup, maar ook voor de nek, onderrug en knie is een schoolslag vele malen onnatuurlijker dan een borst- of rugcrawl.

Om op je vraag terug te komen, of je een schoolslag kunt zwemmen: dat is puur afhankelijk van de beperkingen die je ondervindt in de beweeglijkheid van je heup. Vaak worden dit soort uitspraken als een soort “vuistregel” gedaan, zonder dat er daadwerkelijk is gekeken naar de beweeglijkheid van de heup.

Mocht het zo zijn dat de huisarts een onderzoek heeft gedaan naar wat je heup wel en niet kan, dan kun je van zijn advies uitgaan en de schoolslag achterwege laten. Als dit is geadviseerd zonder een onderzoek, kun je het gewoon proberen en levert het je geen pijn op, dan is het geen probleem om de schoolslag te doen.

Mark Chen is fysiotherapeut en NASM geschoolde personal trainer. Dry needling en medical taping zijn een belangrijk onderdeel van zijn visie en training voert de boventoon.