Helpt een TENS-­apparaat tegen een verdoofd gevoel?

Man met rugpijn op bed
Getty Images

Ik had last van een vernauwing in mijn wervel­kanaal (wervelkanaal­stenose) en ben daaraan geopereerd. Daarna hield ik last van ongevoeligheid in mijn onderbeen en voet. ­Later is een nieuwe stenose vast­gesteld. Hier laat ik me niet aan opereren. Ik heb geen pijn, alleen een verdoofd gevoel, en ik kan ­lopen met de rollator. Bij de fysio ­zeiden ze dat massage weinig helpt ­tegen het verdoofde gevoel. Zou een TENS-apparaat kunnen helpen?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik weet het niet zeker, maar ik denk van niet. De precieze werking van TENS (elektrische zenuw­stimulatie via elektrodes op de huid) is niet bekend, maar een belangrijk deel van het effect berust waarschijnlijk op het ‘afleiden’ van de zenuwcellen in het ruggenmerg die prikkels van de gevoelszenuwen doorsturen naar de hersenen. Deze zenuwcellen zijn een soort schakel­stations die signalen ook kunnen versterken of verzwakken.

Als gevoelszenuwen beschadigd zijn en minder signalen afgeven, kunnen de schakelcellen pijnprikkels versterkt gaan doorgeven. Met TENS probeer je dat proces te doorbreken door de schakel­cellen elektrisch te storen, zodat ze de pijnprikkels minder versterken en je dus minder pijn hebt. U hebt geen pijn maar een verdoofd gevoel. Daarbij gaat het vooral om het ontbreken van signalen. Ik denk dus dat er bij u niet een versterkings­proces speelt dat je kunt verstoren met TENS. Maar ik weet het niet ­zeker; het zenuwstelsel is ingewikkeld. U kunt het best ­advies vragen bij een pijnpoli.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.