Als klaarkomen niet lukt

Problemen bij het orgasme

Het orgasme is iets heel natuurlijks, maar zeker niet vanzelfsprekend. Een groot deel van de vrouwen kan niet klaarkomen van alleen penetratie en ook mannen lukt het lang niet altijd. Of het overkomt u juist veel te snel. Ontspanning is heel vaak het sleutelwoord.

Er bestaan verschillende orgasmeproblemen. Moeilijk of niet klaarkomen is er daar een van. Klaarkomen zonder gevoel bestaat ook: lichamelijk ervaart u dan wel een orgasme maar u hebt er geen gevoel bij. Te snel klaarkomen is ook een veelvoorkomend probleem. En sommige mannen hebben ‘last’ van een droog orgasme zonder zaadlozing.

Van de vrouwen komt 80 procent wel eens moeilijk klaar. Ruim een kwart van hen vindt dit een probleem en ongeveer 10 procent ervaart het als een grote last. Zo’n 45 procent van de mannen heeft wel eens moeite om een orgasme te krijgen. Bij hen komt te snel klaarkomen vaker voor: 64 procent vindt het wel eens te vroeg. Ongeveer een derde heeft hier regelmatig problemen mee.

Oorzaken

Voor een orgasmeprobleem is meestal geen lichamelijke oorzaak. Wel kan het zo zijn dat u door het gebruik van bepaalde medicijnen of hormonale veranderingen (bijvoorbeeld de overgang) niet makkelijk opgewonden meer raakt. Pijn tijdens het vrijen en bepaalde ziektes kunnen het orgasme ook in de weg staan. Bij droog klaarkomen en klaarkomen zonder gevoel ligt er vaker een lichamelijke oorzaak aan ten grondslag, maar dit hoeft niet.

Bij de meeste problemen met het klaarkomen spelen echter emotionele aspecten een rol. Langdurige stress of spanning kunnen ervoor zorgen dat u onvoldoende opgewonden raakt. Prestatiedrang en perfectionisme hebben ook invloed, net als controle willen houden.

Sommige mensen schamen zich voor hun lichaam, hebben nooit vrij over seksualiteit kunnen en durven spreken of dragen de gevolgen van een slechte seksuele ervaring of relatie. Al deze factoren kunnen problemen geven bij het bereiken van de de climax. Daarbij is het heel belangrijk dat u zelf weet hoe juw eigen lichaam werkt.

En dan?

Natuurlijk kunt u niet elk orgasmeprobleem gemakkelijk oplossen. Het hangt sterk van de oorzaak af. De huisarts of een seksuoloog kan helpen bij het achterhalen van de oorzaak, maar u kunt ook zeker zelf een aantal dingen proberen.

  • Zorg dat de basisvoorwaarden goed zijn. Als u gaat vrijen zorg dan voor voldoende tijd en privacy. Daarbij is het belangrijk dat u zin hebt in seks en ontspannen bent. Een zo fit mogelijk lichaam helpt; zorg dus zeker ook voor voldoende slaap. Alcohol, drugs en sigaretten kunnen ook moeite met klaarkomen geven.
  • Weet wat u lekker vindt en zeg dat ook. Laat het merken als u iets fijn vindt. Praten over seks en over uw wensen kan ook opwindend werken, daarbij is ieder lichaam anders en ook uw behoeftes kunnen verschillen. Zeker als u minder lekker in uw vel zit.
  • Masturbatie zorgt er niet alleen voor dat u weet wat u lekker vindt, maar stimuleert ook de doorbloeding en gevoeligheid van de geslachtsdelen. Dat komt ook het orgasme tijdens het vrijen met een partner ten goede.
  • Ook het oefenen van de bekkenbodemspieren stimuleert de doorbloeding rondom de geslachtsdelen. Met het versterken van uw spieren door bijvoorbeeld kegeloefeningen, zou een orgasme ook makkelijker te bereiken zijn.
  • Maak gebruik van krachtige prikkels. Een sterke vibrator of glijmiddel kunnen het gevoel intenser maken. Een vrouw heeft bijvoorbeeld vaak onafgebroken stimulatie nodig om haar climax te bereiken.
  • Het is een wijdverbreid misverstand dat vrouwen vooral klaarkomen door vingeren en penetratie. De meeste vrouwen komen alleen klaar door stimulatie van de clitoris. Door verschillende manieren en houdingen uit te proberen, kunt u er samen achter komen wat voor beiden opwindend en bevredigend is.
  • Vermoeidheid, spanning, boosheid. Allemaal emoties die een orgasme in de weg kunnen staan. Leg eventuele ruzies dus bij en probeer voordat u gaat vrijen niet te veel over vervelende onderwerpen te praten. Ontspanningsoefeningen kunnen ook een positief effect hebben.
  • Concentreer u op uw eigen gevoelens. Natuurlijk is het ook belangrijk om bezig te zijn met het genot van uw partner, maar neem de tijd voor het eigen orgasme. Zeker tegelijkertijd klaarkomen met een partner kan op die manier ingewikkeld zijn en is daarbij helemaal niet zo nodig. U kunt ook na elkaar klaarkomen of vrijen zonder orgasme.
  • Geniet vooral van seks en van elkaar. Zorg voor lang voorspel, laat opwinding en seksuele gevoelens toe en vergeet gevoelens van schaamte en remmingen. Een positief zelfbeeld is belangrijk. Een orgasme zit ook tijdens de oren. U mag best een beetje fantaseren om uzelf een handje te helpen. Voelt u zich daar vooral niet schuldig over.

Tot slot

Goede seks hoeft niet altijd voor iedereen te eindigen met een orgasme. Maak er dus vooral geen must van, dit verkleint namelijk ook nog eens uw kansen. Vrijen kan ook heel fijn zijn door te spelen met uw opwinding en klaarkomen hoeft daar zeker niet per se het doel bij te zijn. Door de verwachtingen aan te passen, heeft u ook minder snel last van prestatiedrang of faalangst.

7 Comments

Door peter van dijk (niet gecontroleerd) op wo, 26-6-2019 - 10:19

wij echtpaar van bijna 80 jaren hebben nog vaak sex met elkaar en zijn redelijk gezond
we gaan voor ontspanning naar de sauna ,masseren elkaar met body gliss en gebruiken bioglide voor intiem ,stimulatie eerst met vibrator de clitoris tegelijk vingeren vooraan in de vagina, neem de tijd er voor tot zij klaarkomt en dan penetratie en samen klaarkomen dat vereist wel dat men zich uitlaat wat het lekkerst is , leef er naar toe
in een daartoe geschikt moment van opwinding ,filmpje op computer b.v vragen ? reageer als we kunnen meer uitleg want het kan zo mooi zijn ! met groet laat maar horen.

Door s.jongen (niet gecontroleerd) op zo, 13-5-2018 - 08:59

waarom mis ik informatie over Lichen Sclerosis. veel voorkomend probleem bij vrouwen waardoor het vrijen bijzonder pijnlijk is.En het onmogelijk kan maken doordat ingang zo klein wordt en de schaamlippen kunnen vergroeien.

Door Jan (niet gecontroleerd) op di, 2-5-2017 - 20:07

Ik ben het helemaal eens met Gerritje. Praten is goed maar dan moet de ander het wel willen. Helaas wil mijn vrouw dat niet en al zeven jaar wil ze geen sex meer.
Wel natuurlijk alle verdere behoeftes die een vrouw in een relatie vervuld wil zien.

Door gerritje (niet gecontroleerd) op zo, 19-10-2014 - 17:30

allemaal mooi en aardig, maar als één van de partners - meestal degene die niet meer wil - seksualiteit onbespreekbaar maakt is er niets aan te doen en blijft de andere partner zitten (liggen) met een enorm probleem.
laat de deskdunigen eens ophouden met de stelling dat praten zo belangrijk is. dat is het ook, maar het is geen optie, omdat het probleem onbespreekbaar is en dus verzwegen wordt door de partner die geen of nauwelijks behoefte heeft aan sexualiteit

Door gerritje (niet gecontroleerd) op zo, 19-10-2014 - 17:30

allemaal mooi en aardig, maar als één van de partners - meestal degene die niet meer wil - seksualiteit onbespreekbaar maakt is er niets aan te doen en blijft de andere partner zitten (liggen) met een enorm probleem.
laat de deskdunigen eens ophouden met de stelling dat praten zo belangrijk is. dat is het ook, maar het is geen optie, omdat het probleem onbespreekbaar is en dus verzwegen wordt door de partner die geen of nauwelijks behoefte heeft aan sexualiteit

Door Queen (niet gecontroleerd) op zo, 19-10-2014 - 11:10

E. van Vliet, zie 4e alinea 'Oorzaken'

Door E. van Vliet (niet gecontroleerd) op zo, 19-10-2014 - 08:56

Ik mis in dit artikel als oorzaak De Overgang! Hormoonveranderingen kunnen grote invloed hebben op de seksbeleving van de vrouw. Vreemd dat een Magazin als Plus dit niet noemt!.