Hoe komt het dat penetratie niet lukt?

Getty Images

Mijn vriend en ik zijn beiden 68 jaar en kennen elkaar nu enkele jaren. Het probleem is dat hij mij niet kan penetreren. We vrijen wel regelmatig en zeer bevredigend, maar we zouden ook graag weer eens gewoon gemeenschap hebben. We dachten aan vaginisme, maar dat geloof ik niet omdat we er beiden erg naar verlangen. Het lijkt eerder dat er een obstructie is bij mij, want heel voorzichtig een paar centimeter kan wel maar dan kan hij er niet verder in. Kan een verzakking de oorzaak zijn?

Fleur

Henriette Schoones, seksuoloog/relatietherapeut:

Het probleem dat je schetst zou te maken kunnen hebben met hypertonie van de bekkenbodemspieren. Als er te veel spanning op deze spieren staat dan gaat penetratie niet of zeer moeizaam en kan gemeenschap ook met pijn gepaard gaan.

Ik adviseer je naar een gespecialiseerde bekkenfysiotherapeut te gaan voor bekkenbodemreëducatie. Meestal lopen deze trajecten parallel met een seksuoloog.

Het probleem is goed op te lossen door deze spieren weer te leren ontspannen. De fysiotherapeut zal je daarvoor oefeningen meegeven. Mocht dat niet voldoende zijn, dan kun je samen met je partner advies bij een seksuoloog vragen. De seksuoloog kan je ook verder helpen om gemeenschap weer mogelijk te maken en meer plezier te beleven aan seks.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Henriëtte Schoones is gespecialiseerd in seksuele en relatieproblemen. Ze heeft een eigen praktijk voor seksuologie en relatietherapie in Tiel en werkt als seksuoloog in Ziekenhuis Rivierenland in samenwerking met de gynaecologen. Ze geeft antwoord op allerhande vragen die ontstaan binnen een relatie.