Wat u moet weten over soa's

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Getty Images

Zodra u seksueel actief bent en onveilig vrijt, loopt u kans om besmet te raken met een soa. Toch blijven seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) voor veel mensen een 'ver van hun bed show'. Om ervoor te zorgen dat een soa ver van uw lijf blijft, kunt u maar beter goed geïnformeerd zijn.

Als u onveilig vrijt met iemand die een soa heeft, loopt u kans om besmet te raken. Bacteriën en virussen kunnen zich verspreiden als ze in aanraking komen met slijmvliezen (mond, anus en genitaliën), vaginaal vocht, bloed of sperma. U kunt overigens een soa hebben zonder dat u er iets van merkt.

Hoe loopt u een soa op?

U kunt een soa oplopen als u onveilig vrijt. Onder onveilige seks wordt verstaan:

  • Vaginale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in vagina).
  • Anale geslachtsgemeenschap zonder condoom (penis in anus).
  • Orale seks (pijpen en beffen) zonder condoom of beflapje.
  • Onderling gebruik van seksattributen (zoals een vibrator) zonder deze tussendoor schoon te maken.

Seks is niet de enige manier waardoor u een soa kunt krijgen. Ook bloedcontact of contact met besmette naalden kan een risico zijn.

Onverantwoord drugsgebruik is een bron van infectie, maar ook onhygiënische praktijken in piercings- en tattooshops zijn gevaarlijk. Informeer daarom altijd goed naar de werkwijze als u besluit een lichaamsversiering aan te brengen.

Ten slotte kunnen soa's van moeder op kind worden overgedragen. Tijdens de zwangerschap geldt dit voor hiv, hepatitis B en syfilis. Bij de bevalling kunnen ook chlamydia, herpes genitalis en gonorroe worden overgedragen.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Omdat u lang niet altijd kunt zien of uw seksuele partner een soa heeft, is veilige seks noodzakelijk om uzelf te beschermen. Volgens de criteria van Soa Aids Nederland bestaat veilig vrijen uit:

  • Seksueel contact met één vaste partner, die niet met een andere partner vrijt én geen soa heeft.
  • Elkaar strelen, tongzoenen, kussen, knuffelen, masseren, jezelf bevredigen of elkaar met de hand bevredigen.
  • Bij vaginale geslachtsgemeenschap een goedgekeurd voorbehoedsmiddel (condoom) gebruiken.
  • Bij anale geslachtsgemeenschap een goedgekeurd condoom met extra veel glijmiddel gebruiken.

Voor alle vormen van seks geldt een risico wanneer er sperma, vaginaal vocht of bloed van de ene partner in aanraking komt met het slijmvlies van de andere partner.

Communicatie

Vrijen is een interactie tussen mensen waar veel over gepraat wordt. Maar als u het leuk en gezellig hebt met uw nieuwe vlam, kan een gesprek over soa's de pret aardig drukken. Soms denkt u er gewoon niet aan. U hebt te veel gedronken of u bent te opgewonden om aan een voorbehoedsmiddel te denken.

Daarnaast speelt mee dat veilig vrijen een beladen onderwerp is. U hoopt dat u partner er automatisch dezelfde opvatting op nahoudt en een condoom bij zich heeft. Of u bent bang dat uw vriend of vriendin afhaakt, wanneer u het onderwerp ineens ter sprake brengt. Vervolgens praat u er maar helemaal niet over.

Bedenk daarom van tevoren wat uw houding is ten opzichte van veilig vrijen en voorbehoedsmiddelen. Wilt u niet zonder voorbehoedsmiddel het bed in? Maak dat standpunt dan duidelijk. Om ongemakkelijke situaties tijdens de seks te voorkomen, kunt u het condoom ook klaarleggen en zonder pardon erbij pakken. Vaak werkt deze 'tactiek' prima, omdat uw nieuwe partner uiteindelijk ook goed beschermd wil zijn.

Auteur