7 tips voor het kopen van een hoofdkussen

Probeer verschillende kussens

Heeft u rug- of nekklachten? Slaapt u slecht? Misschien is het tijd voor een ander hoofdkussen. Sommige mensen doen jaren met een hoofdkussen, maar vaak is een hoofdkussen na drie tot vijf jaar aan vervanging toe. Gaat u een hoofdkussen kopen? We hebben een aantal tips voor u op een rij gezet waar u op moet letten bij de aanschaf van een nieuw hoofdkussen.

1. Probeer het hoofdkussen uit

Het handigst is om in de winkel al een paar kussens te proberen. Vaak kunnen in speciaalzaken verkopers u adviseren wat voor hoofdkussen het best bij u past. Ga in de winkel in uw gebruikelijke slaaphouding liggen en probeer ze uit. Heeft u een kussen gevonden dat u lekker vindt liggen? Vraag of u een testkussen mee naar huis mag zodat u het een paar nachten kunt uit proberen.

2. Hard of zacht matras?

Hoe harder het matras, des te hoger/dikker het hoofdkussen moet zijn voor goede ondersteuning van het hoofd. Iemand die op zijn rug slaapt heeft een hoger kussen nodig dan iemand die op zijn zij slaapt. Slaapt u op uw buik? Buikslapers kunnen het beste een dun kussen aanschaffen, voor een goede ademhaling.

3. Materiaal

Er zijn kussens van verschillende materialen te koop: visco-elastisch schuim, dons en veren en synthetisch. Een voordeel van een kussen van dons en veren is dat het goed vormbaar is. Synthetische kussens minder vorm- en vouwbaar. Een kussen van visco-elastisch verwarmt en vormt zich naar het lichaam.

4. Anti-allergisch

Bent u allergisch? Let dan op dat u een kussen koopt die speciaal geschikt is voor personen met een allergie. Ook zijn er speciale hoezen verkrijgbaar die u om uw kussen heen kunt doen.

5. Zweten

Iedereen zweet 's nachts, de een sneller dan de ander. Voor deze mensen is een visco-elastisch kussen minder prettig. Bij dit kussen is de vochtontwikkeling namelijk hoger dan bij kussens van andere materialen.

6. Wasbaar

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat hoofdkussens ideale broedplaatsen zijn voor bacteriën. Een derde van het gewicht van uw kussen zou zomaar kunnen bestaan uit dode huidcellen, insecten, huisstofmijten en hun uitwerpselen. Let bij de aanschaf van een kussen dan ook op of deze makkelijk wasbaar is.

7. Geur

En tot slot, u zou er niet meteen aan denken, maar let ook op de geur van een kussen. De geur van een kussen moet u meteen aan staan. Vindt u de geur vies? Kies dan een ander kussen.

Trefwoorden: