Een nieuw matras? Hier moet u op letten!

Vraag hulp aan een slaapadviseur

Bent u toe aan een nieuw matras? Dan is een beetje voorbereiding wel zo verstandig. Het aanbod is zo groot dat het steeds moeilijker is door de bomen het bos nog te zien. Plus Online helpt u op weg.

Zoek online naar 'matras' en de schrik slaat u om het hart. De een roept dit, de ander roept dat. Maar: waar moet u nu écht op letten als u een nieuw matras nodig hebt?

Hard, zacht, zones

Proefliggen in de winkel, dat klinkt heel verstandig. Maar is het dat ook? Niet per se, blijkt uit onderzoek. We voelen nog wel het verschil tussen een hard en een minder hard matras, maar daar houdt het wel bij op. Om te achterhalen welk matras de juiste steun aan úw lichaam geeft, kunt u het beste terecht bij een goede slaapadviseur. Zo’n adviseur maakt een analyse van uw lichaam en kijkt op basis van die informatie welk matras goed bij u past. Een goed matras heeft afzonderlijke zones die uw nek- en rugwervels en de lendenen perfect ondersteunen. Daardoor heeft u ’s nachts geen last van 'dove' plekken of spierpijn en staat u ’s morgens ontspannen en goed uitgerust op.

Warm en koud

Ook de vochtafvoer en de temperatuur zijn belangrijke aspecten van een matras. De een heeft het nu eenmaal ’s nachts warmer dan de ander. Het is verstandig daar bij de aankoop van een matras rekening mee te houden. Als u een warme slaper bent, wilt u niet dat het materiaal waarvan uw matras is gemaakt die warmte nog eens extra opvoert. En degene die het ’s nachts snel koud heeft, is juist gebaat bij een matras dat meer warmte afgeeft en vasthoudt.

Kies voor advies

Omdat er tegenwoordig zoveel verschillende matrassen zijn, is een goed advies onontbeerlijk. Een goede slaapadviseur vraagt niet alleen naar uw slaapvoorkeuren, maar kijkt ook naar uw lichaam. Lengte en gewicht zijn namelijk minstens zo belangrijk als uw favoriete slaaphouding. Verder kijkt hij samen met u naar de toekomst. Wilt u op termijn liever wat makkelijker in en uit uw bed stappen? Kost het opmaken van het bed u meer moeite dan vroeger? Het zijn allemaal aspecten die de keuze kunnen beïnvloeden. Een matras is heel persoonlijk én heel belangrijk. Neem dus de tijd om u te oriënteren en laat u goed adviseren.