Hoe vaak moet je je hoofdkussen wassen?

En: wat te doen bij een vergeeld kussen?

Misschien heeft u er nooit over nagedacht, maar het wassen van uw hoofdkussen is geen overbodige luxe. Het zit na verloop van tijd vol dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen, ook mét kussensloop. En is een kussen dat geel wordt eigenlijk nog schoon te krijgen? Wij zetten de feiten op een rij!

Het is een klus die veel mensen over het hoofd zien: het hoofdkussen wassen. Want dat kussen is misschien viezer dan u denkt. Een derde van het gewicht van uw kussen kan bestaan uit dode huidcellen, beestjes en huisstofmijt en hun uitwerpselen, ontdekten onderzoekers. De boosdoener is transpiratievocht. De één zweet misschien meer dan de ander (oorzaken: de overgang, medicijngebruik, hoge lichaamstemperatuur) maar iedereen zweet in enige mate gedurende de nacht.

Door te zweten reguleert uw lichaam de temperatuur: u raakt de warmte kwijt die u niet nodig heeft. Dat vocht is een voedingsbron voor wemelende bacteriën. Ook de huisstofmijt nestelt zich graag in uw kussens.

Hoe vaak moet ik wassen?

De meeste kussens zijn van katoen, synthetisch, of met dons gevuld. Deze kunnen in de wasmachine. Controleer altijd eerst het waslabel. Was de kussens op een voorzichtig programma, met warm water en een kleine hoeveelheid wasmiddel. Eens in de twee maanden uw kussen wassen moet voldoende zijn. Heeft u echter last van huistofmijtallergie, dan kunt u de kussens beter maandelijks wassen.

Een geel hoofdkussen: wat nu?

Opeens ziet u het: uw hoofdkussen is geel uitgeslagen! Soms verdwijnen de vlekken in de wasmachine, maar soms is er iets meer nodig. Vergeelde kussens zijn geen lust voor het oog. Het is ook niet zo fris om er nog op te slapen. Kussens worden geel door transpiratie. Nog een reden om hem even in de wasmachine te stoppen! Maar wat als hij geel blijft?

1. U kunt een kussen extra wit krijgen door ze te wassen in de wasmachine met een mengsel bestaande uit een dopje wasmiddel, een dopje bleekwater én een half dopje boraxpoeder. (soort zout dat oplost in water, verkrijgbaar bij de drogist) Bron: Wikihow

2. Een andere winnende formule: een kopje vloeibaar vaatwasmiddel, driekwart kopje gevuld met schoonmaaksoda, en half kopje witte azijn, een normale dosis wasmiddel en drie kopjes heet water. Doe het kussen samen met dit excentrieke mengsel in de machine en draai een hete was. Bron: Leeftips

3. Stop uw kussen(s) in de wasmachine en laat deze eerst weken (veel machines hebben een weekprogramma) in een mengsel van één kop waterperoxide en een halve kop azijn. Peroxide is een natuurlijk bleekmiddel, de azijn pakt diepliggende vlekken aan. Vervolgens kunt u de kussens via een normaal programma wassen, eventueel met behulp van een vlekverwijderaar. Bron: Popsugar

NB: Bij sommige goedkopere wasmachines is het gebruik van azijn af te raden omdat de machine dan schade kan oplopen. Lees voor u dit probeert eerst even de handleiding van uw eigen wasmachine.

Is uw kussen toch nog steeds niet schoon? Of heeft u hem al een tijd, en is hij toe aan vervanging? Dan is het een goed idee een nieuw hoofdkussen aan te schaffen. Hier vindt u ons artikel: 7 tips voor het kopen van een hoofdkussen.

Heeft u zelf eigen tips bij het schoonmaken van uw kussen, plaats dan een reactie!

 

32 Comments

Door ANNA-MARIA (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 21:28

GOOGLE EENS OP BAKING SODA. VAN OUDS n NATUURLIJK HUISMIDDEL MET HEEL VEEEEL TOEPASSINGEN, OOK OM SCHOON TE MAKEN.
NIET OVERAL TE KRIJGEN, WEL ONLINE EN OOK IN TURKSE WINKELS.
GOED BETAALBAAR.
SUCCES.

Door Maria (niet gecontroleerd) op zo, 17-11-2019 - 09:04

Aandachtig lezen: de teneur van het artikel, de titel zegt al genoeg! Mensen bang maken voor ongedierte en het woordje "moet" in de aanhef.
Wat een betutteling, zoals zo vaak hier. Dat is mijn tip!
Ouderen zijn geen kleuters, zoals ik vaker schrijf!
Intelligente, zelfst. mensen over het algemeen!

Door Maria (niet gecontroleerd) op vr, 15-11-2019 - 08:33

Chloor is een natuurlijk bestanddeel: zit in het lichaam van de mens, in de kosmos enz.
en ik was er graag mee!
Bijna alle adviezen vind ik erg betuttelend hier, alsof mensen van boven de vijftig ineens hun hersenen kwijt zijn en aan het handje moeten worden meegenomen. Het tegendeel is waar....

Door Leo Boermans (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 20:10

Hoe de kussens te drogen

Door Willemien (niet gecontroleerd) op do, 14-11-2019 - 11:31

als het mogelijk is de inhoud even eruit, dan tijk insmeren met groene zeep, even laten liggen en dan wassen op 60 graden.

Door LK (niet gecontroleerd) op wo, 13-11-2019 - 18:48

Borax ? Dat is echt super slecht. Tast de lever aan.

Door E.Mortel (niet gecontroleerd) op wo, 13-11-2019 - 16:36

Tennisbal meedraaien bij het kussen blijft dr kussen zacht luchtig.

Door Tempeliers (niet gecontroleerd) op ma, 12-11-2018 - 22:16

Ik verbaas me over deze tips waarbij zeer milieuverontreinigende middelen als bleekwater en peroxide worden aangeraden. Heel kwalijk, plusonline! Hopelijk denken uw lezers beter na over het milieu en onze rol daarin. Onze (klein)kinderen moeten nog verder op deze aarde!

Door Angela (niet gecontroleerd) op do, 6-9-2018 - 11:05

mensen zijn TE hygiënisch tegenwoordig, DAAR wordt je juist ziek van.......

Door babs (niet gecontroleerd) op do, 6-9-2018 - 08:26

ik heb een duur traagschuim kussen, speciaal voor mijn nek? hoe kan ik deze schoon kriigen dan? ik geloof dat die niet in de wasmachine mag