Is slapen met de airco of ventilator aan ongezond?

Je slaapkamer afkoelen zorgt ervoor dat je makkelijker in slaapt komt

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plusonline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is slapen met de airco of ventilator aan ongezond? En wat is de beste plek voor een ventilator?

Nee, slapen met de airco of ventilator aan is in principe niet ongezond. Maar: dat geldt alleen als je de ventilator regelmatig schoonmaakt en filters van de airco tijdig verwisselt. Doe je dat niet dan blaast je airco schimmels in het rond en verplaatst je ventilator naast koele lucht vooral ook stof en pollen door de kamer. Minder gezond allemaal.

Je slaapkamer afkoelen zorgt ervoor dat je makkelijker in slaapt komt, zegt slaapexpert Winni Hofman tegen NRC: "Mensen zijn gemaakt om te slapen bij een dalende kerntemperatuur. Koelen met een airco of ventilator kan goed helpen om dat effect te bereiken." Wat de ideale slaapkamertemperatuur is hangt onder andere af van of je met of zonder pyjama slaapt: "Maar gemiddeld ligt die tussen de 16 en 18 graden Celsius."

Lees ook: Waarom je beter niet naakt kunt slapen in de hitte

Waar kun je zo'n ventilator het beste neerzetten?

Voor een optimaal effect zet je de ventilator ’s avonds, als het koeler is, bij een open raam zodat koele lucht naar binnen wordt gezogen. Richt de koude luchtstroom op de omgeving en niet direct op je gezicht of lichaam om stijve spieren te voorkomen.

Auteur 
Bron 
  • NRC