Is slapen met oordoppen slecht voor je oren?

Maak herbruikbare oordoppen altijd schoon na gebruik

Vrouw slaapt met oordoppen in
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Plus op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: is het slecht voor je oren om met oordopjes in te slapen?

Slaap je met oordoppen omdat je partner zo snurkt of omdat je bij iedere geluidje meteen wakker wordt? Slapen met goede oordoppen kan dan een uitkomst zijn. Want weinig is zo belangrijk als een goede nachtrust. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er een verband is tussen slecht slapen en aandoeningen als hoge bloeddruk, diabetes, depressies, obesitas, hartaanvallen, ontstekingen en een verminderd immuunsysteem. Oordopjes kunnen je dus helpen beter te slapen en zijn over het algemeen veilig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. 

Ophoping van oorsmeer

In de eerste plaats kan het regelmatig dragen van oordopjes leiden tot een ophoping van oorsmeer. Dit kan de gehoorgang blokkeren, wat gehoorverlies, ongemak of tinnitus (oorsuizen) kan veroorzaken.

Ook kan het dragen van oordoppen zorgen voor een vochtige omgeving in de oren. Dit bevordert de groei van bacteriën en daarmee het risico op een oorontsteking.

Daarnaast kunnen oordoppen ook voor ongemak en pijn leiden als ze niet goed zitten. Ze kunnen dan zorgen voor irritatie en oorpijn.

Goede hygiëne

Om problemen te voorkomen, is goede hygiëne van groot belang. Maak herbruikbare oordoppen goed schoon na gebruik en vervang ze regelmatig. Kies ook het juiste type: er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, zoals schuim en siliconen. Kies oordopjes die comfortabel zitten. En tot slot: stop ze goed in je oren. Volg de instructies zorgvuldig op om schade aan de gehoorgang te voorkomen.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be