Melatonine: bewaker van uw ritme

Het slaaphormoon

Getty Images

Zodra het donker wordt, komt er melatonine vrij in uw lichaam. Wordt het licht, dan stopt de productie. Kortom, melatonine regelt uw dag- en nachtritme.

Melatonine zorgt ervoor dat de lichaamstemperatuur daalt, waardoor het lichaam weet dat het nacht is en gaat rusten. Wanneer de stof in het bloed komt, worden we doezelig en vallen we in slaap.

Melatonineproductie

Als het licht wordt, stopt de melatonineproductie en worden we wakker. Naarmate we ouder worden, produceert het lichaam minder melatonine; daarom slapen senioren minder.

Melatonine geeft rust en herstelt het lichaam, wat essentieel is voor een optimale gezondheid. De stof ondersteunt het hart- en bloedvatenstelsel, beschermt tegen vrije radicalen, ondersteunt het immuunsysteem, heeft een gunstige werking op ouderdomsverschijnselen en vermindert spanningen.

In de Verenigde Staten is melatonine het meestgebruikte middel om beter te slapen. Ook in Nederland is melatonine verkrijgbaar.

Melatoninetabletjes

Iedereen maakt het slaaphormoon melatonine aan. Die aanmaak van uw lichaamseigen melatonine verandert bij ouder worden, dagelijkse slaapproblemen, werken in ploegendiensten of een jetlag.

Melatoninetabletjes helpen uw lichaam om beter te slapen; zo herstelt uw natuurlijke dag/nachtritme. Omdat het een natuurlijke lichaamseigen stof is en geen slaapmiddel, heeft het geen bijwerkingen zoals verslaving.

Nadelen zijn wel dat het slaperigheid overdag kan veroorzaken. Ook heeft het invloed op de hormoonbalans en is het dus verstandig om het met mate te gebruiken. Tabletjes zijn zonder recept verkrijgbaar bij de drogist.

Andere slaapmiddelen

Verder zijn er goede homeopathische middelen op de markt, zoals valeriaandruppels, kruidenthee of etherische oliën. Ook het eten van bepaalde voeding, zoals melk- of moutproducten, bevorderen de aanmaak van melatonine in uw lichaam. Maar slechts in kleine hoeveelheden.

Auteur