Mijn man slaat en trapt in zijn slaap, wat nu?

Arts en journalist Joris Bartstra beantwoordt lezersvragen

stel-slaapt-man
Getty Images

Als mijn man slaapt, slaat en trapt hij regelmatig. Het duurt niet lang en hij slaapt gewoon door. Bij het opstaan weet hij van niks. Tegenwoordig schuif ik onze bedden uit elkaar zodat hij me niet meer raakt. Maar hoe komt dit?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Tijdens het dromen sturen de hersenen een signaal naar de spieren om ze te verlammen, zodat je slaap niet onderbroken wordt doordat je bijvoorbeeld gaat lopen. Je merkt dat soms ook in een droom: je wilt vechten, vluchten of in actie komen, maar je kunt je niet bewegen. Of je merkt het wanneer je ’s nachts uit bed komt om te plassen, nadat je net uit een droom bent ontwaakt. Dan loop je vaak onhandig te zwabberen. Terwijl alles meteen goed functioneert als je wakker wordt vanuit een droomloze slaap. Toch werkt dit systeem niet altijd perfect. Sommige mensen praten in hun slaap, andere stoten onverstaanbare keelklanken uit. Dan is de motoriek van de mond wel verlamd, maar de borstkas (je moet immers blijven ademen) en keel niet. Veel mensen maken ook onbeholpen slaande of schoppende bewegingen. Wees gerust, het is niet persoonlijk bedoeld. Als u toch liever samen wilt slapen: een lage dosering clonazepam lost het probleem vaak op.

Wil jij ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier jouw vraag. Vergeet niet je naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als jouw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur