Wat is gezonder: slapen met je haren los of vast?

Voorkom tractie alopecia door te strakke staart

Sexy woman bed
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat PlusOnline op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: wat is beter, slapen met je haar vast of los?

Niet iedereen vindt het prettig om met losse haren te slapen. Een knot of staart lijkt - zeker als je lang en veel haar hebt - dan een goede oplossing. Toch is slapen met een knot niet verstandig. Als je dit iedere dag doet, ga je het merken aan de gezondheid en de dikte van je haar. Een te strakke knot of staart kan namelijk tractie alopecia veroorzaken.

Wat is tractie alopecia?

Tractie alopecia is haaruitval door tractie, oftewel door trekken. Het wordt veroorzaakt door te strakke paardenstaarten, strak ingevlochten haar of dreadlocks. Omdat er dan voortdurend aan je haar wordt getrokken, staat er teveel spanning op de haarwortel en dat kan haaruitval veroorzaken. Tractie alopecia is overigens geen haarziekte, omdat je het jezelf aandoet. Het straktrekken van het haar beschadigt je hoofdhuid wat uiteindelijk leidt tot een minder goede doorbloeding en beschadigde haarzakjes. Het haarverlies bij tractie alopecia is vaak blijvend. De haaruitval begint meestal onder in de nek, rondom de oren en langs de haargrens bij het voorhoofd. Tractie alopecia uit zich door een rode huid die licht gezwollen kan zijn. De haarzakjes raken ontstoken, hierdoor lijkt het alsof er puistjes op de hoofdhuid ontstaan.

Slapen met los haar dan maar?

Helaas blijkt ook slapen met los haar minder goed voor je dan je zou denken. Losse haren zijn namelijk een bron van bacteriën en dat kan weer huidproblemen als acne geven. Doordat je op je vieze haren ligt, ontstaan er sneller puistjes in je nek en op je wangen. Vervang daarom om de twee of drie dagen je kussensloop, zodat bacteriën geen kans krijgen.

Haren wassen voor het slapen gaan?

Een oplossing als je toch graag met losse haren slaapt, is je haar voor het slapen gaan te wassen. Zorg dan wel dat je haren droog zijn voordat je je bed in stapt, want haar is op z'n zwakst als het nat is. Slapen met nat haar kan je haar extra beschadigen, omdat je met openstaande haarschubben langs je kussen schuurt. Door je wasbeurt te eindigen met een straal koud water sluit je de haarschubben, waardoor je minder schade toebrengt aan je haren. Vervolgens kun je je haren voorzichtig droogdeppen. Laat je haar daarna aan de lucht drogen of föhn het met koude lucht. Als je het niet wast, borstel het dan in ieder geval goed uit voor je gaat slapen.

Gebruik een zijden kussensloop

Wil je je haar toch vast doen als je gaat slapen, vermijd dan elastiekjes met een metalen stukje en trek je staart of knot niet te strak aan. Scrunchies zijn meestal haarvriendelijker dan andere haarelastieken. Een losse vlecht of lage losse staart in je haar als je gaat slapen kan dan prima. Wat ook helpt: gebruik een zijden kussensloop. De wrijving tussen een katoenen kussensloop en je haar zorgt voor gespleten haarpunten. Met een zijden sloop voorkom je wrijving van je haar en blijft het glanzender. Een zijden sjaal om je haar heeft hetzelfde effect.

Dit artikel verscheen eerder op Gezondheidsnet.

Auteur 
Bron 
  • RTL Nieuws
  • Nederlandse Haarstichting