Waarom kost… de ene kerstboom een tientje en de andere €33?

Ze zijn allebei groen en ze hebben naalden. Waarom betalen sommige mensen dan toch drie keer zoveel voor een Nordmann?

Men neme twee kerstbomen van 1,70 meter hoog. Een Nordmann en een fijnspar. Je kunt onder allebei cadeautjes leggen. Ze zijn allebei groen en ze hebben allebei naalden. En toch zijn er mensen bereid €33 af te rekenen voor de ene kerstboom, terwijl de andere €9,99 of minder kost. Hoe kan dat? Het antwoord is dat dé kerstboom niet meer bestaat. Zoals brood niet meer gewoon bruin is maar ‘oer’ of ‘waldkorn’, zo hebben ook kerstbomen merken, eigenschappen en een status die bij uw lifestyle past.

Nordmann

De prijs van de kerstboom wordt bepaald door de soort. De duurste is de snel in populariteit groeiende Nordmann, die oorspronkelijk uit de omgeving van de Zwarte Zee komt. De zachte naalden zijn prettig bij het optuigen en ook na vier weken vallen ze niet uit. De Nordmann is ruim drie keer zo duur als de fijnspar (de bekendste ‘gewone’ kerstboom) maar hij groeit dan ook driemaal zo langzaam.

Fijnspar

Met de fijnspar haalt u de klassieke kerstboom in huis. Hij is verreweg het goedkoopst en ruikt lekker naar dennengroen. Koop hem alleen niet meteen na Sinterklaas (de traditionele start van de kerstbomenverkoop), want dan zit u rond kerst mogelijk tegen een kale boom aan te kijken. Hij laat namelijk zijn naalden snel los. De fijnspar wordt overal in Nederland massaal gekweekt.

Blauwspar

Een alternatief is de blauwspar. Deze boom verliest tussen kerst en nieuwjaar niet of nauwelijks naalden. Het zijn mooie symmetrische bomen die oorspronkelijk uit Amerika komen. De blauwspar is iets goedkoper dan de Nordmann, maar door de puntige naalden minder geschikt voor onstuimige (klein)kinderen.

Tips voor de beste boom

• Hebt u uw oog laten vallen op een boom? Schud er eerst eens flink aan. Vallen er veel groene naalden uit, dan is-ie niet fris meer. Bruine naalden mogen wel afvallen, die zijn al dood.
• Kies een boom waarvan de takken soepel aanvoelen en de naalden glimmend donkergroen zijn.
• Zaag een paar centimeter van de onderkant van de stam af.
• Zet de boom (met of zonder kluit) in een ruime pot en vul deze met stenen, tot hij stevig en recht staat. Vul bij met zand.
• Geef de boom elke dag water en plaats hem zo ver mogelijk van de verwarming of kachel.

Bron(nen):
  • PlusMagazine