Helpt een injectie tegen een pijnlijke knie?

artrose-knie
Getty Images

Al meer dan een jaar heb ik een pijnlijke knie, ontstaan na een te lange wandeling. Er zit nog altijd vocht in. Er werd me aangeraden een inspuiting te laten doen met hyaluronzuur. Wat vindt u daarvan?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik zou het niet doen. Hyaluronzuur is een stof die van nature in het lichaam voorkomt en die vocht naar zich toe trekt. Er is veel onderzoek gedaan naar het effect van hyaluronzuur op vroege vormen van artrose van de knie. De uitkomst hiervan is dat de werking onbewezen wordt geacht. Dit betekent dat je er wel baat van kunt ondervinden, maar als je grote groepen patiënten vergelijkt, is er geen voordeel. In de richtlijnen reumatologie wordt deze behandeling dan ook afgeraden en de zorgverzekeraar vergoedt hem niet. Ik denk dat u waarschijnlijk een beschadiging van de meniscus hebt opgelopen. Het kan zijn dat de conditie van uw knie verder achteruitgaat en er een knievervangende operatie nodig is. Het kan ook dat het dik worden van de knie op den duur afneemt. Oefeningen die de spieren van het bovenbeen versterken, zijn hiervoor belangrijk. Ik zou daarom beginnen met een bezoek aan de fysiotherapeut.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.