Moet mijn man per se naar de orthopeed?

Mijn man van 83 heeft al ruim een jaar last van een pijnlijke achillespees. Er is van alles geprobeerd: zooltjes, hakverhoging, dry needling, fysiotherapie, massa en acupunctuur. Hij gaat twee keer per week naar de sportschool. Nu vindt de fysiotherapeut dat hij naar de orthopeed moet, maar mijn man is bang dat die zal willen opereren. Is er nog een andere oplossing? Hij is scherp van geest en dat wil ik graag zo houden.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Een chronische peesontsteking komt veel voor en kan hardnekkig zijn. De achillespees is de dikste en sterkste pees van het lichaam en krijgt de grootste trekkrachten te verduren. Er komt gemakkelijk een klein scheurtje in dat je iedere keer weer 'opentrekt'. Op zich is een jaar aanmodderen nog niet een extreem, maar uw man heeft al van alles geprobeerd.

Orthopeed

Als er dan nog geen enkele verbetering is, zou ik inderdaad de orthopeed vragen wat hij kan betekenen. Wat men weleens doet, is de pees openleggen en beschadigd en ontstoken weefsel verwijderen, waarna de pees kan herstellen. Het is een ingrijpende maatregel, maar langdurig uit balans lopen is ook niet goed.

Ruggenprik

Zo'n ingreep kan vast met een ruggenprik, dus zonder kans op gevolgen van een totale narcose. Maar misschien heeft de orthopeed nog andere ideeën en hoeft het mes er niet in. Ik zou maar gewoon gaan.

Wilt u een vraag stellen? Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden!

 

1 Reactie

Door vincent wijburg (niet gecontroleerd) op vr, 22-4-2016 - 12:03

Langdurige klachten kunnen vaak tot stand komen en onderhouden worden door biomechanisch disfunctioneren ergens in de beweegketen. Daaruit volgend kan een neurofysiologisch disfunctioneren ontstaan => sensitisatie van weke delen => pijn.

Wat heel goed kan helpen is om de gehele beweegketen na te gaan op beperkt bewegen, vergeleken met de andere zijde bijvoorbeeld.

Heel vaak bij achilles/ hielpijn zie je dat als lumbaal, bekken, heup regio biomechanisch optimaal beweegt de verkeerde krachten verderop in de beweegketen afnemen en de desbetreffende weefsels ontlast worden zodat het natuurlijk herstel vermogen van het lichaam niet meer dwars gezeten wordt en herstel kan intreden.