PlusOnline.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord

Zijn tomaten slecht bij reuma?

Vorige maand is bij mij reumatoïde artritis geconstateerd. Ik ben nu bezig met het opbouwen van medicatie. Zijn er voedingsmiddelen die ik beter kan laten staan? Ik hoorde bijvoorbeeld dat tomaten niet goed zouden zijn bij reuma. Of is dat een fabeltje?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

Daar kunnen we kort over zijn. Reumatoïde artritis wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie waarbij het immuunsysteem zich richt op de gewrichten. Met voeding heeft dit niets te maken. Dit soort fabeltjes, want dat zijn het inderdaad, komt in de wereld doordat mensen vaak gaan experimenteren met hun voeding op momenten dat het slecht met hen gaat. Verbetert hun situatie daarna, dan lijkt het door veranderingen in de voeding te komen. Maar na een slechte periode volgt meestal een tijd dat het weer beter gaat, en zo ontstaat al snel de indruk dat wat je aan het doen bent ook werkelijk effect heeft. Het is een begrijpelijk mechanisme, maar goed uitgevoerd onderzoek naar de relatie tussen voeding en reuma heeft eigenlijk nog nooit iets opgeleverd.

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!