Kunt u fit worden met pilates?

Wekenlang heb ik met een video dagelijks 20 minuten pilatesoefeningen gedaan, maar ik merk geen effect. Ik krijg niet de lange spieren van een balletdanseres. Ik hoorde laatst dat Pilates een te lichte oefening is om fit mee te worden. Kan het zijn dat het daardoor komt? Zelf vind ik de oefeningen wel zwaar. Ik krijg er zelfs rugpijn van. Waarom word ik niet fit met pilates?
H. Visscher

Marjon van Oers, bewegingsdeskundige:

Jammer dat u zo'n slechte ervaring heeft met pilates. Uit uw verhaal blijkt niet welke oefeningen u doet en of u dit onder begeleiding doet. Eén ding is me inmiddels wel duidelijk; pilates werkt!

In het begin kan een gevoelige rug inderdaad protesteren, maar daar moet u echt doorheen. Hoewel pilates op zich nooit pijn mag doen, kan het zijn dat u de oefeningen niet correct en niet op het juiste niveau uitvoert.

Voor totale fitheid heeft u naast pilates ook een conditionele training nodig, zoals bijvoorbeeld lopen, fietsen of zwemmen. De hartslag gaat bij (beginners)pilates namelijk inderdaad niet hoog genoeg om uw conditie echt uit te dagen. Dat wordt er waarschijnlijk bedoeld met dat pilates niet genoeg is om fit te worden.

Het hangt uiteindelijk allemaal van uw doelstellingen af: hoe fit wilt u worden? Maar iets is sowieso beter dan niets, natuurlijk. U krijgt van pilates inderdaad 'lange spieren', meer dan u op normale krachttraining op alleen machines zou krijgen. Dit komt door de combinatie van kracht-, lenigheids- en mobiliteitsoefeningen.

De buikspieren die u wilt, kweekt u met pilates vooral op dieper gelegen plaatsen en die vormen tevens het korset (powerhouse) voor uw rug. Doordat ze meer op een onzichtbare plaats zitten, lijkt het of er in eerste instantie niets verandert. Maar bij een goede pilatestraining zal ook uw houding verbeteren, waardoor u al langer en slanker lijkt.

Dat u nog niet echt resultaat ziet, kan misschien ook komen doordat uw buikspieren nog verborgen zijn onder een laagje vet? Om dat weg te krijgen, moet u altijd een combinatie van trainingen doen. En natuurlijk uw voeding onder de loep nemen.

Ik zou u adviseren om een aantal goede basispilatestrainingen onder begeleiding te doen. Misschien is elke dag ook wat veel in het begin. Doe het om de dag en wissel dan de oefeningen die u doet voldoende af. Laat u vooral niet ontmoedigen, want pilates is echt één van de beste dingen die u voor uw lijf kunt doen!

Heeft u ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel uw vraag aan een expert!