Tips voor het kopen van een fietshelm

Bescherm je hoofd bij het wielrennen of mountainbiken

Getty Images

Een valpartij kan grote gevolgen hebben. Een goede helm vangt de ergste klap op en helpt zo hoofd- en hersenletsel voorkomen. Waar moet je allemaal op letten als je een fietshelm uitzoekt?

Waarom zou je eigenlijk een fietshelm dragen? Als je valt en met je hoofd de grond raakt of tegen een hard voorwerp botst, verspreidt een helm de krachten over een groter oppervlak. Het materiaal van de helm absorbeert bovendien een deel van de energie van de klap en zorgt ervoor dat er geen direct contact is tussen je hoofd en hetgeen waar je tegenaan knalt. Dit vermindert het risico op hoofd- en hersenletsel.

Een fietshelm is na uiterlijk vijf jaar aan vervanging toe. Zweet en zonlicht tast het materiaal namelijk in de loop der jaren aan. Vertonen de bandjes, het piepschuim of de kussentjes slijtage, dan moet je eerder naar de winkel. Ook als je gevallen bent of een botsing hebt gehad met je helm mag je hem niet meer gebruiken. Een helm kan dan zichtbare maar ook onzichtbare schade hebben opgelopen, zoals haarscheurtjes en vervormd piepschuim. waardoor hij je hoofd niet meer voldoende beschermt.

Kooptips

  1. Ga naar een speciaalzaak met deskundige verkopers en een groot assortiment, zodat je de keuze hebt uit allerlei maten en modellen.
     
  2. Meet met een meetlint je hoofdomtrek, ongeveer 2 centimeter boven je werkbrauwen. De maten in de winkel, zoals S, M en L, komen overeen met een bepaalde omtrek.
     
  3. Het belangrijkste criterium is: zit de helm lekker? Is hij niet te zwaar en heeft hij voldoende ventilatiegaten? Een lichte helm is comfortabeler dan een zware. Een warme helm zit ook niet fijn. Daarnaast is de pasvorm heel belangrijk (zie volgende tip).
     
  4. Neem op je gemakje de tijd om verschillende helmen te proberen, de ene heeft een andere pasvorm dan de andere. Een goede helm is ovaal, niet rond. Als je een (fiets)bril draagt, is het wel zo handig om deze bij het passen ook op te zetten. De helm moet blijven zitten als je met je hoofd schudt, maar hij mag niet knellen. Sommige modellen hebben een knop waarmee je ze strakker kunt zetten. De helm zou over je slapen moeten passen en ook de zijkant van je gezicht moeten beschermen. Hij staat ongeveer 2 centimeter boven je wenkbrauwen en ligt horizontaal op je hoofd (niet naar voor of naar achteren).
     
  5. Stel de bandjes/riempjes goed af. Ze moeten de helm stevig op je hoofd houden, maar ook weer niet te strak zitten. Snijden ze niet in je oren of in je huid? De sluiting onder je kin zou je met één hand open moeten kunnen krijgen, maar mag niet losschieten als je aan allebei de riempjes trek.
     
  6. Let op of de helm het veiligheidskeurmerk EN 1078 heeft. Helmen met het keurmerk EN 1077 (skihelmen) en EN 1080 (kinderhelmen) zijn niet geschikt voor volwassen fietsers.
     
  7. Koop bij voorkeur een helm met bekleding die in de buitenschaal gegoten is in plaats van een model met een aparte binnen- en buitenkant die aan elkaar gelijmd zijn.
     
  8. Een felle kleur en reflectiestrepen zorgen ervoor dat je extra goed zichtbaar bent in het verkeer. Er bestaan speciale damesmodellen, maar vaak hebben deze alleen maar een ander kleurtje dan het herenmodel.
     
  9. Hoewel fietshelmen heel erg variëren in prijs, is een helm van 200 euro niet per se beter dan een exemplaar van een paar tientjes. Helmen met het keurmerk EN 1078 zijn allemaal uitvoering getest en veilig bevonden. Vaak betaal je voor nog meer comfort, nog minder gewicht of puur het uiterlijk of het merk. Dure modellen zijn vaak aerodynamischer, maar dat is vooral nuttig voor profrenners.
     
  10. Heb je eenmaal een helm gekocht, bewaar deze thuis dan op een koele, droge plek. Zonlicht tast je helm aan. Hetzelfde geldt voor transpiratievocht, dus stop je helm niet in een tas, maar laat hem aan de lucht drogen.
Bron 
  • Veilig Verkeer Nederland