Versterk uw gezonde gewoontes

Geef uw gezondheid een boost!

Getty Images

Als het gaat om gezond leven, kijken we vaak naar wat we verkeerd doen. Kijk ook eens naar de gezonde gewoontes die u al wel heeft. Het is gemakkelijker om die te versterken, dan om nieuwe aan te leren.

Ongemerkt doet u veel goeds voor uw lijf, denk aan simpele zaken als even ontspannen als u thuiskomt of een wandeling voor een boodschap. Als u ontdekt wat uw gezondste gewoontes zijn, is het gemakkelijk om te bedenken hoe u uw gezondheid een boost kunt geven. Gebruik de vier voorbeelden ter inspiratie.[ITEMADVERTORIAL]

Boterhammen eten
Iets simpels als lunchen is gezonder dan u denkt. Veel mensen slaan zelfs de gewone hoofdmaaltijden over, waardoor ze snel gaan snaaien. U kunt er dus gewoon trots op zijn als ontbijten en lunchen voor u dagelijkse kost is.

Uw gezonde gewoonte kunt u eventueel zo versterken: maak lekkere volkoren boterhammen, kies mager beleg en eet er wat fruit of rauwkost bij. En, als u toch aan het smeren bent: maak er één extra voor de lekkere trek tussendoor. Lees ook: Eet eens wat meer.

Fietsen
Misschien pakt u voor bepaalde dingen de auto, maar er zijn van die ritjes, die doet u vast liever even op de fiets. Dat is een gezonde gewoonte. Fietst u per keer minstens 15 minuten? Dan hoeft u er niets meer aan te doen, dat is een prima actief moment.

Blijft het bij een minuut of vijf? Versterk uw gewoonte dan door van uw vaste fietsroute (bijvoorbeeld naar uw werk) minimaal 2,5 km te maken. U kunt een leuke omweg uitzoeken met behulp van sites als Google Maps of Map my Run. Als u voortaan dat beetje verder fietst, komt u zo aan de Beweegnorm van 30 minuten per dag.

Lachen
De gezondheidsvoordelen van lachen zijn volgens een aantal onderzoeken groot. U hoeft niet per se op lachyoga om van de voordelen te profiteren. Ga eens na waar u vrolijk van wordt en zorg dat het vaker gebeurt. Spreek bijvoorbeeld vaker af met mensen die u aan het lachen maken, kijk een DVD van uw favoriete serie, knip strips uit de krant uit en plak ze op.

Gezonde hobby
Heel veel hobby's en bezigheden zijn gezonder dan u denkt. Sport is natuurlijk super voor uw lijf en als u het al vaak doet, is dat fantastisch. Maar, als u het hele weekend hebt getuinierd, is dat ook goed voor uw lijf.

Breng in kaart welke dingen u doet, waarbij u in beweging bent. Van ramen lappen tot achter uw (klein)kinderen aan hollen. Bedenk of u die gewoontes iets actiever kunt maken.

Ook kunt u een hobby waarbij u stilzit combineren met sport, door er voortaan naartoe te fietsen. Dat is vaak gemakkelijker dan nog een vrije avond vinden om te sporten. Lees ook: Fit door dagelijkse dingen.

Vrijdag frietdag
De laatste 'gezonde gewoonte' toont aan dat u soms even wat verder moet speuren. Als u wekelijks de gang naar de snackbar maakt, is dat natuurlijk niet heel goed voor u...

Maar als u het anders bekijkt, ontdekt u een gezonde gewoonte. U heeft namelijk een eettraditie waar u aan hecht. U wijkt er niet van af. Als u hecht aan vastigheid, kunt u misschien een andere dag van de week uw vaste visdag maken of Snelle Soepdag. Dat werkt bij u dan waarschijnlijk beter dan u gewoon voor te nemen voortaan gezond te eten.

Ontdekt u een gezonde gewoonte die u eerst voor lief nam? Deel deze door een reactie onder dit artikel te plaatsen.

Auteur 
  • Heleen Ronner