Volhard: geduldig bouwen aan gezonde doelen

Gezond Gesprek met Arie Boomsma

Arie Boomsma
Karine Hoenderdos

Arie Boomsma schreef 'Volhard', een inspirerend boek over het bouwen aan een gezonde leefstijl. Hij was te gast in onze podcast 'Gezond Gesprek'.

Ja ja, Arie Boomsma heeft gemakkelijk praten als het gaat om gezond leven. Hij heeft de juiste genen en de beste looks, hij heeft een eigen sportschool én hij verdient zijn boterham voor een groot deel met fitness. Gezond leven is voor hem een makkie!

Nou… dat is niet helemaal waar. Ook Boomsma werkt hard aan zijn leefstijl, moet zijn agenda bewaken en bewust tijd inruimen voor sport en gezond eten. In zijn nieuwste boek 'Volhard' ontleedt hij het geheim achter een gezonde leefstijl. Wat maakt dat gezonde gewoontes blijven bestaan?

Bepaal je doel

Het begint allemaal met een doel. Je kunt namelijk wel zeggen dat je 10 kilo wilt afvallen of meer wil gaan sporten, maar dat is niet genoeg. Het draait om wat je werkelijk wilt bereiken, zegt Boomsma. "Je kunt zeggen dat je meer wilt sporten, maar vraag jezelf dan wáárom je dat wilt. Is dat omdat je vaak moe bent? Maar waarom vind je dat vervelend? Omdat je dan niet met je kinderen kan spelen als je thuiskomt na een werkdag? Dan is dát je werkelijke motivatie: je wilt altijd energie hebben om met je kinderen te spelen." Pas als je je jouw werkelijke doel vindt, zul je daar gericht naar toe kunnen werken.

Discipline

Het boek van Boomsma heet 'Volhard'. Een mooi, ouderwets woord, dat draait om volhouden en discipline. Maar dan niet de discipline zoals je dat kent van het drillen van soldaten in het leger. Boomsma omschrijft discipline als "De kunst om je aandacht te blijven richten op de dingen die je wilt zien groeien in je leven." Daarbij helpt het enorm als je het jezelf zo gemakkelijk mogelijk maakt. Bijvoorbeeld door je omgeving anders in te richten, door afspraken te maken met je naasten en om een weg te kiezen die je vol kunt houden. Niet elke dag sporten, maar wel drie keer per week hardlopen en dat ook in de agenda zetten. Of: niet een streng dieet volgen, wel afspreken met jezelf om bij minimaal twee maaltijden per dag groenten te eten.

Paraplubeslissingen

We maken zoveel keuzes, elke dag weer. Wat we eten, hoe laat we naar bed gaan, of we met onze smartphone bezig zijn, of we wel of niet een biertje drinken… Dat kost elke keer weer aandacht en twijfel. Boomsma zegt dat je het jezelf gemakkelijker maakt door het nemen van 'paraplubeslissingen'. Dat is een vaste beslissing over jezelf, waardoor die dagelijkse twijfel vermindert. Bijvoorbeeld: ik eet geen vlees, of ik drink deze maand geen alcohol, of ik start elke ochtend met wandelen. Zo’n beslissing geeft rust, en daardoor ruimte om je leefstijl te verbeteren.

Zeg nee en wees mild

Er is in het boek veel aandacht voor 'nee zeggen'. "Zorg dat je baas bent over je eigen agenda", zegt Boomsma. "Zeg nee tegen de verlokkingen van je telefoon door de vliegtuigstand te gebruiken, laat je agenda niet regeren door je mailtjes of door verzoeken van anderen en ga zuinig om met je kostbare tijd. Iedereen, ja echt honderd procent van de mensen, kan tijd vrijmaken voor een gezonde leefstijl, als je daar prioriteit aan geeft." Dat betekent niet dat je verzoeken van andere mensen bot moet weigeren, of dat je altijd maar voor jezelf kiest. Het gaat om de balans, en om jezelf niet weg te cijferen. Als jij goed voor jezelf zorgt, heb je juist meer energie voor anderen.

Bij nee zeggen tegen anderen hoort ook dat je juist de positieve gedachten koestert. "De manier waarop je tegen jezelf praat is cruciaal bij verandering." zegt Boomsma. "Ben je streng en hard voor jezelf, of ben je mild en optimistisch? Dat maakt een wereld van verschil".  

De podcast met Arie Boomsma is hieronder te beluisteren.

 

Fijne aanbieding!

Deze aflevering van Gezond Gesprek werd mogelijk gemaakt door het Shimano Experience Center. Ben je op zoek naar een perfecte verkenning van het Limburgs Heuvellandschap en wil je het Shimano e-bike-systeem ervaren voor een dagdeel? Dat kan bij het Shimano Experience Center in Valkenburg! Ga erop uit en geniet van al het moois dat een fietstocht op een e-bike je biedt. Plan je bezoek, vul de actiecode 'gezondgesprek' in op de Shimano Experience website en betaal slechts € 16,95 voor het e-bike arrangement. Dat is inclusief een kop koffie, thee of fris en een lekker stuk Limburgse vlaai. Normaal kost je dat € 26,95.

Getty Images

Volhard, geduldig bouwen aan gezonde doelen, Arie Boomsma. Uitgeverij Prometheus, 222 pagina’s, € 14,99, ISBN 978 90 446 3527 0.

Auteur 
  • Karine Hoenderdos