Waarom een sportbeha belangrijk is

Comfort en bescherming

Als u gaat sporten, is een goede beha geen overbodige luxe. Een sportbeha is comfortabeler dan een gewone beha en voorkomt dat u hangborsten krijgt door al dat gewiebel.

Als u sport met een gewone beha in plaats van een sportbeha, stuiteren uw borsten onwillekeurig rond; dit kan behoorlijk pijnlijk zijn. Veel sportende vrouwen ondervinden hier hinder van en bovendien is het ook niet goed voor uw borsten. Voor een klein aantal is het zelfs een reden om te stoppen met sporten. Tegenwoordig is dit echter geen argument meer, omdat er voor elke cupmaat een goede sportbeha ontwikkeld is.

De sportbeha: ultieme bescherming

Behalve comfort biedt een goede sportbeha ook bescherming. Voor een borst, die gemiddeld tussen de tweehonderd en driehonderd gram weegt, is al dat gestuiter niet bevorderlijk. Het zorgt voor grote druk op het weefsel van de borsten en de huidstructuren, wat kan leiden tot beschadiging. Op de lange duur kan de huid erdoor gaan uitrekken en gaan de borsten hangen. Het dragen van een gewone beha kan het gestuiter met 38 procent terugbrengen. Dat is volgens onderzoekers niet genoeg om hangborsten te voorkomen. Een speciaal hiervoor gemaakte sportbeha zorgt er echter voor dat de borsten maar liefst 78 procent minder bewegen.

Welke sportbeha past bij mij?

Afhankelijk van de grootte van uw borsten kant u kiezen tussen een ingekapselde sportbeha of een compressie-sportbeha:

De ingekapselde beha bestaat uit twee aparte cups van niet-elastisch materiaal. Er zijn geen beugels, wel een elastische onderband. Deze beha verdient de voorkeur voor vrouwen met grote borsten. Ook als u last heeft van kneuzingen aan het voorste gedeelte van de borsten, is deze beha ideaal.De compressie-beha bestaat uit één enkel vlak elastisch materiaal, vaak met gekruiste bandjes op de rug. Deze beha is geschikt voor vrouwen met kleine tot middelgrote borsten. De borsten worden door deze beha tegen de ribbenkast `geperst´ om beweging te verminderen.

Tips

  • Let op comfort en pasvorm. De beha moet niet zo strak zitten dat u amper kunt ademhalen, maar wel zo strak dat hij niet verschuift.
  • De beha moet overal op dezelfde hoogte zitten en mag aan de achterkant niet omhoog kruipen.
  • Heeft u snel last van irritaties? Koop dan een ingekapselde sportbeha met naadloze cups.
  • Draag geen beha met beugels, haken of rits. Deze kunnen verwondingen veroorzaken bij vallen of gewoon door teveel wrijving.
  • De bandjes moeten zacht en breed zijn en mogen niet in uw huid snijden.
  • Kies voor ademend materiaal en vermijd stoffen die zweet absorberen zoals puur katoen.
  • Als u een sportbeha past, spring of loop dan even rond om te voelen of uw borsten wel een goede ondersteuning hebben.
  • Hef uw armen boven uw hoofd om te controleren of de elastische onderrand niet naar boven schuift. Gebeurt dat wel, dan heeft u een kleinere maat nodig. Vraag desnoods advies aan de verkoopster.
Trefwoorden: