Andere ontlasting

Ik ben een man van 67 jaar en heb al een half jaar afwisselend last van diarree en verstopping. De laatste paar weken heb ik veel dunnere/smallere ontlasting. Op internet vond ik iets over potloodontlasting, maar wat is dat nou precies? Hebt u advies?
Man, 67 jaar

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma

U moet hiermee snel naar de huisarts om te worden doorverwezen voor verder onderzoek. Een blijvende verandering van het ontlastingspatroon – zoals verstopping, afgewisseld met diarree – en potloodontlasting (heel smalle ontlasting) kunnen wijzen op een vernauwing van de darm. En dat kan duiden op darmkanker. Bij andere buikklachten, zoals buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel of veranderingen van het ontlastingspatroon die langer dan pakweg drie weken aanhouden, is ook altijd onderzoek nodig. Darmkanker is goed te genezen als je er op tijd bij bent. 

Ook een gezondheidsvraag? Klik hier en stel de vraag aan een expert!

3 Comments

Door Tania (niet gecontroleerd) op wo, 27-12-2017 - 21:28

Willemien ik ben vorige week gediagnosticeerd met diverticulitis en heb ook last van potloodontlasting , maar niet constant.
Ben n’y nog AB aan het nemen en een dieet.

Wat houd diverticulitis eigenlijk juist in?

Door Martin (niet gecontroleerd) op zo, 6-9-2015 - 14:07

En kreeg u toen antibiotica?
Gr Martin

Door Willemien van K... (niet gecontroleerd) op vr, 4-7-2014 - 13:17

Ik heb het zelfde als die mijnheer, dunne of potlood ontlasting. Had ook bloed in ontlasting. Naar ziekenhuis onderzoek gedaan voor kanker maar het was geen kanker maar ik heb Divertikels [ Diverticulitis ] in mijn dikke darm. En dat is de reden van mijn afwijkende ontlasting.
zomaar een tipje groetjes Willemien