Stelling: zware rokers moeten een gratis check krijgen op longkanker

Getty Images

Longspecialisten uit heel Europa hebben eind vorig jaar in het medische blad The Lancet Oncologie gepleit voor gratis scans op longkanker. De screening is bedoeld voor alle mensen met een verhoogd risico. In de praktijk zijn dat vooral zware rokers of mensen die zwaar hebben gerookt. We zijn benieuwd naar uw mening hierover.

Voordelen

De longspecialisten baseren zich op twaalf Europese onderzoeken en willen dat de screening zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Als longkanker vroeg ontdekt wordt bij een screening, dan is er vaak nog een operatie mogelijk. Dat redt levens. Verder krijgen de rokers die zich laten screenen een stop-programma aangeboden, aldus het voorstel. Dat helpt ook om meer mensen te laten stoppen met roken, en het risico op rokersziekten te verkleinen.

Nadelen

Nadeel is dat de screening nog niet tot in de puntjes getest om longkanker goed te herkennen. Soms worden onterecht ‘gezonde’ stukken long verwijderd. De longspecialisten vinden zelf ook dat dat beter moet. Een CT-scan geeft op zijn beurt een dosis schadelijke straling, maar het voorstel is om een scan met weinig straling te kiezen.

Een ethisch bezwaar is dat de screening veel geld kost. Niet iedereen vindt het een goed idee dat er gemeenschapsgeld gaat naar zware (ex-)rokers, die de verslaving ook aan zichzelf te wijten hebben. Anderzijds wordt dat laatste steeds vaker bestreden: de verslaving is hardnekkiger dan de wil en wordt ook nog eens op allerlei manieren aangewakkerd door de industrie.

Lees hier meer over het voorstel.