Stelling: zware rokers moeten een gratis check krijgen op longkanker

Longspecialisten uit heel Europa hebben eind vorig jaar in het medische blad The Lancet Oncologie gepleit voor gratis scans op longkanker. De screening is bedoeld voor alle mensen met een verhoogd risico. In de praktijk zijn dat vooral zware rokers of mensen die zwaar hebben gerookt. We zijn benieuwd naar uw mening hierover.

Voordelen

De longspecialisten baseren zich op twaalf Europese onderzoeken en willen dat de screening zo snel mogelijk wordt ingevoerd. Als longkanker vroeg ontdekt wordt bij een screening, dan is er vaak nog een operatie mogelijk. Dat redt levens. Verder krijgen de rokers die zich laten screenen een stop-programma aangeboden, aldus het voorstel. Dat helpt ook om meer mensen te laten stoppen met roken, en het risico op rokersziekten te verkleinen.

Nadelen

Nadeel is dat de screening nog niet tot in de puntjes getest om longkanker goed te herkennen. Soms worden onterecht ‘gezonde’ stukken long verwijderd. De longspecialisten vinden zelf ook dat dat beter moet. Een CT-scan geeft op zijn beurt een dosis schadelijke straling, maar het voorstel is om een scan met weinig straling te kiezen.

Een ethisch bezwaar is dat de screening veel geld kost. Niet iedereen vindt het een goed idee dat er gemeenschapsgeld gaat naar zware (ex-)rokers, die de verslaving ook aan zichzelf te wijten hebben. Anderzijds wordt dat laatste steeds vaker bestreden: de verslaving is hardnekkiger dan de wil en wordt ook nog eens op allerlei manieren aangewakkerd door de industrie.

Lees hier meer over het voorstel.

31 Comments

Door zef (niet gecontroleerd) op za, 2-6-2018 - 23:20

er zijn meerdere beroepen die werken met voor longen gevaarlijke stoffen. controleer deze mensen die een verhoogd risico lopen door hun beroep als eerste. mensen die vrijwillig hun longen belasten kunnen dan voor mijn partop de tweede plaats komen.
ik heb in mijn beroepsperiode veel met allerlei gevaarlijke stoffen gewerkt zonder bescherming. er werden in die tijd wel regelmatig longfoto's gemaakt door het bedrijf. resultaten \???
ik werkte met nikkel gemalen tot poeder. zink vermalen tot poeder. platina,platina,palladium. koper, alles in poedervorm.
asbest,gemalen en als koord. deze opsomming is alleen niet compleet. dit zijn alleen vaste stoffen.
alle chemische stoffen waar ik aan blootgesteld ben in gas- vloeibare vorm enz zijn te veel om op te noemen. gelukkig heb ik op jongere leeftijd het roken afgezworen en heb ik nog tamelijk gezond mijn pensioen gehaald nu beginnen allerlei kwalen hun kop op te steken waardoor mijn leefkwalitet hard achteruit gaat. zorg krijg ik nergens, te veel inkomen

Door gerrit (niet gecontroleerd) op do, 17-5-2018 - 19:33

verpakking van tabak is nog niet zolang aangepast vroeger stond er niets op dat je kanker kon krijgen maar op een zak chips en patat staat ook niet op dat dit slecht is dus een ieder moet gewoon naar de dokter kunnen voor een onderzoek.

Door Jajo (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 21:56

Die zware rokers weten dat ze een verhoogd risico op longkanker hebben.Waarvoor dan die extra kosten om te kijken of ze longkanker hebben???

Door Elbert (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 16:10

Ze hebben genoeg belasting betaald om een volledige medische keuring te krijgen van de overheid.

Door JBJ Elferink (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 15:00

De diverse reacties gelezen hebben tussen pro's en contra's wil ik het volgende kwijt.
Zware rokers zijn vaak jong begonnen met roken in een tijd dat dit normaal en stoer werd gevonden. De verslaving die men heeft wordt, voor een deel, mede veroorzaakt door additieven die verslavend werken. Dus het is niet alleen de tabak die verslavend maakt.
Dan de tweeslachtige houding van de overheid in het verhaal; aan de ene kant wordt er fors verdient aan de tabaksindustrie en de roker, aan de andere kant worden de verpakkingen van rookwaar voorzien van de meest afschrikwekkende afbeeldingen van o.a. rokerslongen om zodoende het roken te ontmoedigen. Ja dus hier ligt een verantwoordelijkheid tot screening bij de overheid. Ik zelf ben inmiddels, gelukkig, 12 jaren rookvrij.

Door Mirjam Leijzer (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 14:14

ook ik heb gerookt, en je kan er wel terdege vanaf, het is een grote onzin dat rokers een gratis check krijgen terwijl genoeg niet-rokers evenveel kans op longkanker hebben. roken doe je zelf, stop er dan ook zelf mee

Door Mirjam Leijzer (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 14:09

niet alleen de rokers krijgen longkanker, dus dan moet iedereen een gratis check krijgen, rokers kiezen er zelf voor om te roken, heb zelf ook gerookt maar nu al ruim 30 jaar niet meer, zelf stoppen ermee

Door Peter (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 08:28

Ook rokers hebben rechten en moeten geholpen worden. Dit doen we toch ook bij gok, drug en alcohol verslaafden! Zolang de markt ook profiteerde van de belasting die op tabak etc. zit hebben ze daar mijn inziende echt op.

Door K.Kuijper (niet gecontroleerd) op wo, 16-5-2018 - 08:23

Indien vermoeden is van longproblemen, dan een scan voor iedereen. Zeker niet voor alleen zware rokers! Roken is een keuze: longproblemen niet.

Door Tineke van Diem... (niet gecontroleerd) op di, 15-5-2018 - 12:30

Roken is een verslaving en mensen hebben heel veel moeite om te stoppen. Daarom moeten zij wel regelmatig gecontroleerd worden op evt. longziekten