Jongeren niet ongelukkig door social media

social-media-jongeren
Getty Images

Jongeren worden niet ongelukkig door het gebruik van sociale media, zoals Facebook en Instagram. Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van de Universiteit van Oxford.

De conclusie is opvallend, omdat eerdere, kleinschaligere onderzoeken suggereerden dat sociale media wel degelijk een negatieve invloed hebben op jongeren. Zo zouden zij onder andere last hebben van de druk door sociale media om te voldoen aan een bepaald plaatje, of bang zijn om iets te missen. Nu blijkt dat er niet of nauwelijks een negatief effect te zien is. 

Mate van geluk

De Universiteit van Oxford heeft gedurende acht jaar een groep van 12.000 jongeren tussen de 10 en 15 jaar onderzocht. Er werd via vragenlijsten onder andere gevraagd naar hun socialmediagebruik op een schooldag en naar de mate van geluk in hun leven. Opvallend is dat meisjes iets meer tijd besteden aan sociale media dan jongens. Het blijkt dat de invloed van het gebruik van sociale media op hoe gelukkig iemand is, minimaal is. Het effect is zelfs te klein om er een conclusie aan te verbinden.

Het onderzoek is in wetenschappelijk tijdschrift PNAS gepubliceerd.

Auteur 
  • Aukeline van Dorp
Bron 
  • RTL Nieuws