Stress vertraagt de stofwisseling

Stress kan de stofwisseling van vrouwen vertragen en tot gewichtstoename leiden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ohio State University.

Aan het onderzoek deden 58 vrouwen van gemiddeld 53 jaar mee. Ze kwamen twee keer naar de kliniek om een maaltijd van 930 kilocalorieën te nuttigen die vergelijkbaar was met een snelle fastfood-hap, zoals hamburgers met friet. De ene maaltijd bevatte veel verzadigd vet, de andere meer onverzadigd vet. Daarnaast werd gevraagd hoeveel ze in de 24 uur voor de maaltijd hadden bewogen, hoe ze zich gevoeld hadden en of er stressvolle dingen waren gebeurd.

Energieverbruik

Vlak voor de maaltijd mochten de deelneemsters een halfuur uitrusten en werd hun energieverbruik gemeten. Na het eten werd zeven uur lang hun metabolisme gemeten aan de hand van hun in- en uitgeademde lucht en hun bloedwaarden. Vrouwen die de dag voor de maaltijd last hadden gehad van stress, bleken 104 calorieën minder te verbruiken dan ontspannen deelneemsters. Bovendien hadden de gestreste vrouwen meer insuline in hun bloed, wat bijdraagt aan de opslag van vet. Welke maaltijd ze hadden gegeten, maakte weinig uit.

Goede voorbereiding

"We weten dat we stressfactoren niet altijd kunnen vermijden, maar je kunt je wel voorbereiden door gezonde voeding in de koelkast klaar te hebben staan. Dan kun je daar naar grijpen als je gestrest bent, in plaats van naar een makkelijke, vetrijke maaltijd", zegt Martha Belury, een van de onderzoekers.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het tijdschrift Biological Psychiatry.