Zonder werkstress op vakantie

Maak uw hoofd leeg

Getty Images

Veel mensen kijken wekenlang uit naar hun vakantie. Anderen beginnen al te stressen bij het idee. Want hoe krijgen ze al hun werk nog af voor de vakantie en hoe moet dat straks na de vakantie weer met al het werk dat is blijven liggen tijdens de vakantie? We hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

1. Maak een plan

Heeft u nog stapels met werk liggen? Maak een overzicht van de projecten die u voor de vakantie moet afronden. Door het op papier te zetten hoeft u er niet langer over na te blijven denken en blijft het hoofd 'leeg'. [ITEMADVERTORIAL]

2. Twee minuten regel

Veel mensen hebben baat bij de managementmethode GTD, oftewel het boek Getting things done van David Allen. Allen hanteert de regel dat iedere taak die binnen twee minuten uitgevoerd kan worden, ook direct uitgevoerd moet worden. Probeer dit vanaf nu te doen.

3. Regel vervanging

Lukt het u niet al uw projecten af te ronden voor de vakantie? Ga op zoek naar iemand die u gedurende die periode kan vervangen. Geef duidelijk aan wat u van uw vervanger verwacht. Vergeet ook uw out-of-office niet aan te zetten en daarin duidelijk te vermelden wie uw vervanger is.

4. Smokkel een dag

Gaat u drie weken met vakantie? Zeg tegen uw collega's en contactpersonen dat u al een dag eerder weg bent. Dit kunt u ook doen met de eerste werkdag na de vakantie, zodat u niet meteen de hele dag gemaild en gebeld wordt en eerst de dingen kunt oppakken die zijn blijven liggen en uw mail weg kunt werken.

5. Laat uw laptop en smartphone thuis

Echt tot rust komt u pas als u uw laptop en smartphone thuis laat. Wilt u uw laptop of smartphone toch mee nemen? Check dan maar één keer per dag uw mailbox of voicemail. Anders bent u waarschijnlijk toch geneigd terug te mailen of te bellen en heeft u nog niet echt vakantie. Neem uw smartphone dan ook niet mee naar bijvoorbeeld het strand of zet hem uit. Zo bent u ook echt onbereikbaar. 

6. Plan geen afspraken voor na uw vakantie

Houd uw agenda de eerste week na uw vakantie lekker leeg en plan geen (of weinig) afspraken. Zo kunt u rustig uw mail en post weg werken. Ook kunt u dan op uw gemak weer aan de slag met een nieuwe werkplanning.

7. Ruim uw werkplek op voor de vakantie

Archiveer uw mailbox en gooi afgehandelde mail weg. Ga ook eens door de bakjes op uw bureau heen en gooi weg wat weg kan en laat een opgeruimd bureau achter. Zo begint u straks na uw vakantie niet alleen met een fris en leeg hoofd, maar ook met een leeg bureau.

Bron 
  • David Allen Company
  • Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers