De erfenis zit op slot, wat nu?

Vraag van de week

Getty Images

Mijn kinderen hebben van hun grootouders een legaat ontvangen van ieder €10.000. Een mooi bedrag dat ze het liefst uit zouden geven. In het testament staat echter dat ze er pas over kunnen beschikken als ze 25 jaar zijn, maar met 18 jaar zijn ze toch al handelings- en wilsbekwaam?

Het klopt dat je met 18 jaar volgens de wet handelingsbekwaam bent en meestal ook wilsbekwaam. Grootouders kunnen daar anders over denken en het legaat onder bewind laten erven. Normaal gesproken zou het bewind van rechtswege eindigen bij het bereik van de leeftijd van 18 jaar. In het testament kunnen erflaters echter een andere leeftijd opnemen of helemaal geen eindleeftijd. Door het moment waarop het kind vrij over het legaat of de erfenis kan beschikken verder in de tijd te leggen, hopen ze waarschijnlijk dat het kind op die leeftijd verstandiger met het legaat of de erfenis omgaat.

De persoon die (iets uit) een nalatenschap met een testamentair bewind verkrijgt, hoeft met het bewind geen genoegen te nemen en kan het bewind na vijf jaar aanvechten bij de rechter. De rechter zal dan toetsen of die persoon verstandig met geld kan omgaan. Meestal betekent dit dat de persoon die het bewind aanvecht geen schulden heeft of anderszins in de financiële of juridische problemen zit.

Dat uw kinderen het liefst nu al over het legaat willen beschikken, is misschien ook precies de reden ze er juist nu nog niet over mogen beschikken. Maar wat ze ook willen, ze zullen nog even geduld moeten hebben.

Nico van Scheijndel houdt hij zich met name bezig met de afwikkeling van nalatenschappen, als Register Executeur, boedelgevolmachtigde of adviseur vanuit zijn bedrijf Akto, uw erfcoach en meer www.akto.nu. Nico van Scheijndel is medeauteur van de almanak Erven en Schenken van Plus Magazine.

Reactie toevoegen

Comment

  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.