Urineverlies: geen typische vrouwenklacht

1 op de 5 mannen verliest ongewild urine

Een op de vijf mannen kampt met urineverlies. En of dit nu om een paar druppels bij hoesten of lachen gaat, of hele scheuten bij inspanning; vervelend is het altijd.

Urineverlies staat bekend als typische vrouwenkwaal. Hoewel vrouwen er inderdaad vaker last van hebben, zijn er ook veel mannen die met dit probleem te maken krijgen. Onder de 1 miljoen mensen die last hebben van ongewild urineverlies zijn zo'n 200.000 mannen, meestal boven de 65 jaar. Maar ook jongere mannen kunnen te maken krijgen met urine-incontinentie.

Urine-incontinentie of urineverlies is een probleem van het urinesysteem. Normaal gesproken slaat de blaas de urine op, totdat de hersenen het signaal krijgen dat de blaas moet worden geleegd. Urine-incontinentie ontstaat wanneer een deel van het urinesysteem niet meer functioneert of wanneer er een storing ontstaat tussen de signalen van de blaas naar de hersenen.

Sociaal isolement
Ongewild urineverlies heeft grote invloed op de manier waarop iemand in het leven staat. Het is niet alleen 'gewoon' vervelend; het heeft vaak ook grote impact op het sociale leven. Mensen schamen zich, hebben angst dat andere mensen het urineverlies ruiken en zijn bang dat ze niet snel genoeg een toilet kunnen vinden als de nood aan de man is.

Oorzaken
Urineverlies kent verschillende oorzaken. Bij mannen kunnen plasklachten bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een goedaardige vergroting van de prostaat, zwakke blaasspieren of als complicatie van een operatie. In een vroeg stadium kan ongewild urineverlies onder controle worden gehouden of zelfs worden verholpen. Daarom is het altijd belangrijk langs de huisarts te gaan als u plasklachten heeft. De huisarts kan u eventueel doorverwijzen naar de uroloog.

Stress- of inspanningsincontinentie
Urine-incontinentie komt in verschillende vormen voor. Een veelvoorkomende variant is stress- of inspanningsincontinentie. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, heeft 'geestelijke stress' hier niets mee te maken. Bij stress- of inspanningsincontinentie verliest u urine wanneer er druk (stress) of spanning op de blaas staat. Bij deze vorm van urine-incontinentie verliest u enkele druppels urine wanneer u lacht, hoest, sport of wanneer u bijvoorbeeld iets zwaars optilt. Het komt vaak voor na een operatie of bijvoorbeeld na bestraling bij prostaatkanker.

Aandrangincontinentie
Een andere vorm van urine-incontinentie die vaak voorkomt, is aandrangincontinentie. Hierbij krijgt u plotseling een enorme drang om naar het toilet te gaan. Veel moeten plassen of het (te) plotseling legen van de blaas zijn er symptomen van. Bij mannen met aandrangincontinentie komt het ook veelvuldig voor dat ze 's nachts twee keer of vaker opstaan om naar het toilet te gaan.

Aandrangincontinentie kent een aantal mogelijke oorzaken. Niet alleen blaasontsteking, blaasprikkels en darmproblemen kunnen deze vorm van urine-incontinentie veroorzaken, maar het kan ook een gevolg zijn van bijvoorbeeld de Ziekte van Parkinson, de Ziekte van Alzheimer, Multiple sclerose of een beroerte.

Ook een combinatie van aandrangincontinentie en stress- of inspanningsincontinentie komt voor.

Overloopincontinentie
Een andere vorm van urine-incontinentie is overloopincontinentie. Hierbij verliest iemand vaak tot continu druppels urine. Mannen die met overloopincontinentie kampen, hebben vaak het gevoel dat hun blaas niet helemaal leeg is. En bij het urineren produceren ze over het algemeen slechts een zwakke straal. Overloopincontinentie kan een mogelijk gevolg zijn van een beschadigde blaas of een geblokkeerde urinebuis. Ook zenuwbeschadigingen door diabetes kunnen overloopincontinentie veroorzaken.

Functionele incontinentie
Functionele incontinentie is urineverlies omdat iemand het toilet niet tijdig kan bereiken. Denk aan mobiliteitsproblemen door een rolstoel of moeilijk lopen. Ook problemen van het bewegingsapparaat (denk aan artritis) of bepaalde (kalmerende) geneesmiddelen kunnen functionele incontinentie tot gevolg hebben.

Totale incontinentie
De laatste vorm van urine-incontinentie is de totale incontinentie, waarbij de controle over de blaas helemaal weg is. Over het algemeen ligt de oorzaak van totale incontinentie in verwondingen van het ruggenmerg of aan het urinesysteem, aangeboren afwijkingen, ernstig letsel of zijn er neurologische aandoeningen in het spel.

6 Comments

Door J.S.P. van der Meer (niet gecontroleerd) op za, 26-10-2019 - 12:54

Ik heb 35 bestralingen van prostaatkanker gehad ben nu vrij maar urine verlies,blijft maar heb wel ATTENDS nr. 1 fantastisch.

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 20-10-2019 - 21:35

Ik heb 10-weken incontinentie door een "niet zenuwsparende' prostaatoperatie en hoor graag of iemand tips heeft, want de bekkentherapie helpt niet, en ik druppel-continue!!

Door Mary (niet gecontroleerd) op zo, 17-3-2019 - 15:32

Nou ik heb al heel lang incontinentie. Ze hebben bij mij al mijn blaas al omhoog gehaald. Dat heeft niet geholpen,en heb zelfs al heel vaak Botox ingespoten gehad en dat hielp ook niet. En of dat nog niet goed was heb ik ,n nurostimilator in mijn bil gekregen. Na 3 jaar heeft dit voor mij ook geen effect. Nu ben ik aan het wachten voor oproep. Nu gaan ze mijn blaas vergroten met ,n stukje van mijn dunnedarm. ,n zware ingreep,maar blijkt dat ik ,n blaasinhoud van 140 ml heb. Dus ik loop telkens over. Ik loop 10 tot 20 x per dag naar de wc. Dus ik heb al heel wat meegemaakt met mijn blaas.
En als straks mijn blaas vergroot is,dan kan ik niet meer zelf plassen,bus ik moet dan mij zelf chateriseren. Ik vind dit beter als ‘n stoma.

Door Pmavannispen (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 20:05

Ook ik(Man van 72)kamt momenteel met plasproblemen.
s'nachts wel 3 keer uit bed om te plassen wat ten koste gaat van de nachtrust.
Volgens de Uroloog was inwendig alles in orde en hebben daarom besloten om met blaasinjecties te beginnen tegen een overactieve blaas.
Ik ben benieuwd

Door Velthuizen (niet gecontroleerd) op wo, 14-11-2018 - 17:38

Er valt weinig te trainen. Als je moet plassen moet je ook en snel!

Door Rudolf B. (niet gecontroleerd) op wo, 7-2-2018 - 19:49

Ik lijd aan Alzheimer. Wanneer ik thuis kom met een volle blaas en de voordeur wil openen begin ik vaak te plassen. Ik moet eerst nog een trap op voor ik bij een wc kom.
Vaak een half plasje in mijn broek intussen.