Worden incontinentieproducten vergoed?

Vrouw in drogisterij
Tena

De vergoeding van incontinentieproducten in Nederland is goed geregeld, maar er zijn verschillen per zorgverzekering. Welke zorgverzekering u ook heeft, u bepaalt altijd zelf welk product u wilt gebruiken. Ook als uw zorgaanbieder een ander merk voorstelt.

Incontinentieproducten worden onder voorwaarden vergoed

Incontinentieproducten worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Iedere zorgverzekeraar heeft zijn eigen voorwaarden opgesteld. Om voor vergoeding in aanmerking te komen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet over het algemeen de incontinentie niet van tijdelijke aard zijn. Een voorbeeld: urineverlies tijdens of na een zwangerschap is meestal tijdelijk van aard, en dan worden producten doorgaans niet vergoed. Terwijl urineverlies als gevolg van een neurologische aandoening, bepaald medicijngebruik of een andere oorzaak langer kan duren. Uw (huis)arts bepaalt of er bij u sprake is van tijdelijke of langdurige incontinentie. Met een verwijzing kan dan bij een zorgaanbieder incontinentieproducten betrokken worden.

Wie leveren incontinentieproducten die vergoed worden?

Uw zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met zorgaanbieders voor incontinentieproducten. Dat kan bijvoorbeeld uw eigen apotheek of medische speciaalzaak zijn. Dat hoeft echter niet. Uw zorgverzekeraar kan ook afspraken hebben gemaakt met een online zorgaanbieder of een zorgaanbieder die wat verder bij u vandaan is.

 

Getty Images

Over het algemeen hangt het aantal gecontracteerde zorgaanbieders af van het type verzekering dat u heeft. De budgetpolis biedt de minste keuze aan zorgaanbieders, met een restitutiepolis kunt u zelf een zorgaanbieder kiezen. Op vrijekeuze.nl kunt u de vergoedingen voor incontinentieproducten van verschillende zorgverzekeraars met elkaar vergelijken.

U heeft keuzevrijheid bij urineverlies!

Welke zorgverzekering u ook heeft, u bepaalt uiteindelijk altijd zelf welk product u wilt gebruiken voor uw urineverlies; ook als uw zorgaanbieder u een ander merk voorstelt. Daarom is het verstandig om u goed te oriënteren op de incontinentieproducten die er zijn en zo nodig voor een andere zorgaanbieder te kiezen. Afhankelijk van uw zorgverzekering kan dat wel van invloed zijn op de hoogte van de vergoeding die u van uw zorgverzekeraar ontvangt. Het is altijd raadzaam om vooraf contact met uw eigen zorgverzekeraar op te nemen.

Meer informatie over de vergoeding van incontinentieproducten gewenst? Op www.vrijekeuze.nl treft u het antwoord op heel veel vragen over de vergoeding en de keuze van incontinentieproducten aan.

 

Getty Images
Auteur 
  • Commerciële redactie