Apple TV of de Google Chromecast? Zo maakt u een gedegen keuze

Apple TV en Google Chromecast
Getty Images

Als u een smart-tv in huis hebt, beschikt u waarschijnlijk over apps die YouTube, Netflix en andere streamingdiensten leveren. Vaak zijn die wel een beetje log en onhandig, en ze verouderen snel. Het makkelijkste streamt u met een Google Chromecast of Apple TV box, maar wat zijn de verschillen?

Uw redacteur heeft zelf nog één van de eerste smart-tv's in huis. En ja, daar zit ook Netflix op. Het is echter een sterk verouderde versie van de app, waar je nog altijd 1 tot 5 sterren kunt geven aan een film of serie, en Mijn Lijst verschijnt nooit bovenaan. Vervelend!

Mede daarom zijn zogeheten 'streaming devices' in het leven geroepen: apparaatjes om beeld mee te projecteren op een scherm. Verbind een Apple TV of Chromecast achterin uw tv en u kunt via telefoon of tablet streamen naar uw televisie. U kunt tegenwoordig ook rechtstreeks op het apparaat een film of serie kijken als uw tv niet 'smart' is.

In de begindagen was de Chromecast een apparaat om enkel nog naartoe te streamen, dus zonder app of afstandsbediening. De meest recente versie van Chromecast ondersteunt echter apps, waardoor het verschil met Apple TV verder is gekrompen. Zijn er nog wel verschillen?

De verschillen tussen Apple en Google apparaten

Zowel Apple TV als Google Chromecast hebben apps van alle grote streamingdiensten: Netflix, Videoland, HBO Max, Prime Video, Disney+, YouTube, en nog veel meer. Beide ondersteunen een grote variatie aan videoformaten.

Maar hoe is het onder de motorkap? Daar wint Apple duidelijk van de Chromecast. De Apple heeft een iets sterkere en snellere processor. Daardoor kan de Chromecast soms een paar seconden bevriezen door laden van audio of video, terwijl je dat met de Apple variant niet hebt. Maar eerlijk is eerlijk, in de praktijk zult u echter weinig verschil merken.

Prijsverschil aanwezig

We kunnen er niet omheen: Google apparaten zijn doorgaans simpelweg voordeliger dan Apple apparaten. Een Apple TV box - afhankelijk van welk model u neemt - is al snel duurder dan 100 euro. Een Chromecast koopt u al vanaf 30 euro.

Open source of niet?

Maar er is natuurlijk wel een verschil. Net als bij Android vs. Apple is de achterliggende filosofie anders: Apple heeft een dichtgetimmerde app-store, waardoor er weinig malafide apps in omloop zijn. Maar het grote nadeel is natuurlijk dat Android, en dus ook Google Chromecast, véél meer apps in de aanbieding heeft. Ook kunt u bijvoorbeeld telefoon-apps op de Chromecast zetten.

Het risico is wel dat u een 'slechte' app binnenhaalt, maar die is natuurlijk ook zo weer verwijderd. En in tegenstelling tot een computer, blijven virussen niet 'hangen' op een smart-telefoon, tablet of streaming device. Is de app weg, dan is de malafide software die eraan verbonden was ook weg.

Apple dwingt de gebruiker exclusief gebruik te maken van de eigen App Store apps. Minder keus, maar wel veiliger! Kijkt u graag naar Apple TV+? U kunt dan daar via een omweg best daar naar kijken op uw Chromecast, maar op een Apple TV gaat ook dat net wat eenvoudiger.

Welke heeft u al?

Nog wel een ander punt: als u al een iPhone heeft, kunt u die gebruiken als afstandsbediening bij Apple TV! U kunt pauzeren of zoeken zonder door allerlei apps te bladeren. Omgekeerd geldt dat ook: een Android-telefoon kan worden omgetoverd tot afstandsbediening.

Er zijn wel cross-platfom apps beschikbaar (dus ook met een iPhone is de Chromecast te bedienen) maar dan moet u wel een specifieke app installeren, en het is natuurlijk niet zo bedoeld door Apple.

Conclusie

Apple TV is net wat sneller, maar ook wat duurder. Google Chromecast heeft dan weer meer keuze qua apps, maar de Apple Store is veiliger. En afhankelijk van wat voor telefoon u heeft, kan het handig zijn een 'broertje' in huis te halen van hetzelfde merk.

Welk apparaat past het beste bij u? Dat kunt u alleen zelf bepalen! Maar geen zorgen: beide kandidaten zijn sowieso een goede aankoop en beide doen uiteindelijk wat ze u beloven.

Auteur 
  • David de Wilde