CoronaMelder komt eraan: ook voor slechtzienden

De Corona-app is bijna klaar. Daarmee zou een nieuwe, grote uitbraak van het coronavirus moeten worden voorkomen. Ook blinden en slechtzienden mochten de app testen.

'We hebben al ontzettend veel werk gedaan en zijn nu bezig met de laatste tests', zegt Jelle Prins, één van de ontwerpers achter de corona-app. Het is de bedoeling dat de app ook laaggeletterden, mensen met een motorische beperking, verstandelijk gehandicapten en blinden en slechtzienden bedient.

Slechtzienden aan zet

Die laatste groep was onlangs aan de beurt bij het testen. "Het is goed dat ze ons vooraf vragen om de app te testen", zegt Gea Weersma, die bijna blind is. Haar smartphone lees altijd teksten op de telefoon aan haar voor. "Dat werkt bij deze app goed", concludeert ze. De tekst moet vooral duidelijk genoeg zijn, zonder dat ze afbeeldingen of pictogrammen nodig hebben om de tekst te begrijpen.

"Voor slechtzienden is het moeilijk om de anderhalve meter aan te houden." Men vindt het daarom extra belangrijk dat juist deze groep op tijd gewaarschuwd wordt bij een mogelijke besmetting.

Heeft het nut?

Aanvankelijk werd gesteld dat de app pas een succes is als 60 procent van de bevolking hem gebruikt, maar dat beeld is bijgesteld. Ook bij kleinere gebruikersaantallen zou de app nuttig kunnen zijn, als hij met andere maatregelen wordt gecombineerd. "Uit onderzoek blijkt dat de app vanaf vijftien procent een nuttige bijdrage zou kunnen leveren", zegt Ron Roozendaal van het Ministerie van Volksgezondheid.

De bedoeling is dat de app in september af is. "De app zelf is dan sowieso af", zegt Roozendaal. Intussen moet het ministerie van volksgezondheid in allerijl een nieuwe organisatie vinden die de hosting van de app voor zijn rekening kan nemen. Het ministerie ging ervan uit dat de Belastingdienst dat zou kunnen doen, maar die bleek daar niet op toegerust. Ook is de Autoriteit Persoonsgegevens nog bezig met een onderzoek naar de app.

Meer informatie over de app >>

Bron: NOS