Een Chromebook kopen: is dat de moeite waard?

Misschien heeft u het woord wel eens gehoord: 'Chromebook'. Een laptop van Google. Is dat de moeite waard, of bent u beter af met een gewone Windows PC? De voor- en nadelen op een rij.

Mensen die veel geven om merkbeleving, een dikke portemonnee hebben, liever een smal doch betrouwbaar aanbod van apps zien en eigenlijk niet van plan zijn zelf ooit aan de hardware te sleutelen, kopen vandaag de dag vaak een Apple Macbook. Het gros van de computergebruikers kiest nog altijd liever voor een Microsoft Windows PC: goedkoper, makkelijker aan te passen, veel third-party software en betere ondersteuning voor games.

Tussen deze duopolie wrikt zich nu een nieuwe speler: Google heeft, na het succes van de Android smartphones, een eigen laptop gelanceerd, de Chromebook. Alles draait om Chrome, de webbrowser van Google, en net als bij Apple is het aanbod van software beperkter dan bij Microsoft.

Chrome OS

Chromebooks draaien op Chrome OS, een besturingssysteem ontwikkeld door Google. Geen Windows, dus. Chrome OS is speciaal ontworpen voor het internet. Je voert je taken online uit en de harde schijf is vrij klein, je kunt heel weinig lokaal opslaan. Al je foto's, bestanden, programma's werken vanuit de cloud, Google Drive in dit geval. In plaats van Word ga je aan de slag in Google Docs.  Wil je toch Office gebruiken? Dan moet je het zelf kopen en installeren. Maar alleen programma's uit de Chrome Web Store en de Android-apps van Google Play zijn bruikbaar. Het aanbod wordt steeds uitgebreider, maar is op dit moment nog beperkt.

Weinig moeite, weinig opties

Of dat nou een voordeel of een nadeel is, hangt af van je perspectief. Je hoeft geen programma's te installeren of configureren, waardoor je meteen aan de slag kunt. Ook is het met de kleine harde schijf bijna onmogelijk om een virus op te lopen. De beperkte updates worden op de achtergrond geinstalleerd, en zijn minder prominent in beeld dan bij Microsoft Windows.

'Duurzaam'

Het is echt een marketing-modewoordje van deze tijd, maar eerlijk is eerlijk: de Google-laptops verbruiken inderdaad weinig energie en kunnen lang toe met een volle accu. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken, de prijs is relatief laag (zeker vergeleken met een MacBook!) omdat de specificaties voor snelheid en prestaties minder belangrijk zijn. Een echte toegewijde videokaart is bijvoorbeeld niet nodig, omdat je met een Chromebook niet echt goed kunt gamen of video bewerken. Doordat het Chrome OS-systeem volledig op één taak is ingericht (internetten) is het licht en draait het ook op de goedkoopste modellen erg snel. 

Voor de kantoorgebruiker

Nee, als je wilt gamen kun je het beter bij Windows houden, en voor video- en fotobewerking is Apple de beste keuze. Maar een gebruiker met lage eisen, die hooguit zijn mail wil checken, tekstjes tikken en op social media discussieren, die heeft aan een Chromebook genoeg. Maar dat is dan ook echt alles!

Bron: Tros Radar