Fraudealert: kerstcadeau-uitwisseling van 'Secret Sister' op Facebook

Nu de feestmaand december van start is, duiken ook de ‘Secret Sister’-berichten weer op. In deze berichten worden vrouwen opgeroepen om een cadeau te sturen naar hun ‘geheime zus’. In ruil daarvoor hoort men zelf maar liefst 6 tot 36 cadeaus terug te ontvangen. Dat klinkt allemaal geweldig, maar helaas is het te mooi om waar te zijn.

Wat is een Secret Sister?

De Secret Sister scam is een kerstcadeau-uitwisseling op Facebook waarbij vrouwen op zoek gaan naar vriendinnen waarmee zij een kerstcadeau kunnen uitwisselen. Het is de bedoeling dat je eenmalig een cadeau t.w.v. 5 euro stuurt naar je ‘geheime zus’ en dat jij in ruil daarvoor slechts 6 tot 36 cadeaus terugontvangt. Het ziet er op papier geweldig uit, maar het is jammer genoeg niet helemaal wat het lijkt te zijn. Voordat je überhaupt een cadeau kunt ontvangen dien je vantevoren je contactgegevens door te geven. Vervolgens moet je nog minstens zes vrouwen op Facebook overhalen het bericht te delen op hun pagina. Het is dus een soort kettingbrief op Facebook.

Hoe werkt het?

Secret Sister is een ‘piramidespel’. Je doet mee en ontvangt cadeautjes als je er vroeg bij was, maar degenen die later aansluiten ontvangen helemaal géén cadeautjes. Het klinkt dus verleidelijk, maar is zeer misleidend. Het is namelijk onmogelijk alle deelnemers in de hoeveelheid cadeautjes te voorzien die er beloofd is. Diegene die als eerste meedoet, kan één cadeautje sturen en er meerdere voor terugkrijgen, doordat er meer mensen bij het spel aansluiten. Het aantal deelnemers moet extreem groeien, voordat het mogelijk is iedereen een cadeau te geven, vooral omdat het aantal beloofde cadeaus meegroeit. Ook hier zit een grens: op een gegeven moment groeit het aantal benodigde deelnemers zo snel, dat je zelfs meer mensen nodig hebt dan er in de gehele wereldbevolking bestaat om alle deelnemers van een cadeautje te voorzien. Kortgezegd: er zal uiteindelijk altijd minimaal één iemand zijn die geen cadeautje ontvangt, maar enkel weggeeft. Daarnaast is het risico om slachtoffer te worden van identiteitsfraude groot, doordat je jouw adres en overige contactgegevens achterlaat.

Hoe ziet een ‘Secret Sister’ bericht eruit?

In zo’n ‘Secret Sister’ bericht kun je de volgende tekst verwachten: ‘Secret Sister is terug! Dit jaar is het meer dan ooit zo geweldig om kleine cadeautjes te sturen, dus ik hoop dat je meedoet. Het is zo leuk! Ze zijn op tijd begonnen, dus het werkt nog beter. Ik ben op zoek naar vriendinnen die geïnteresseerd zijn in een kerstcadeau-uitwisseling.’

Wordt u ook uitgenodigd om deel te nemen? Het beste is om het bericht te negeren of het bericht rapporteren en dit artikel naar diegene doorsturen.