Gehackte persoonsgegevens: een groei van 30%

De Autoriteit Persoonsgegevens meldt dat het vorig jaar beduidend meer meldingen binnenkreeg van hacks gericht op het buitmaken van persoonsgegevens. Het gaat om een stijging van 30 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

In totaal kwamen er in 2021 maar liefst 1.173 meldingen binnenvan incidenten die samenhangen met hacking, malware of phishing, met als doel het stelen van persoonsgegevens. In 2019 steeg het cijfer ook al dramatisch, met 25%.

Toch is er ook goed nieuws. Datadiefstal wordt vaker dan vroeger voorkomen, ook dankzij sterkere beveiliging. Het gebruiken van meerfactorauthenticatie zou volgens de organisatie dan ook een belangrijke stap zijn. "Meerfactorauthenticatie is een heel eenvoudige beveiligingsmaatregel die verplicht is bij de verwerking van gevoelige persoonsgegevens, maar die organisaties eigenlijk overal standaard zouden moeten doorvoeren. Dat zou veel leed kunnen voorkomen", zegt AP-voorzitter Aleid Wolfsen.

Helaas kan de Authoriteit Persoonsgegevens niet altijd in grijpen. Dat is te wijten aan een tekort aan personeel en budget. Drie weken geleden sprak de Tweede Kamer nog uit dat de AP in 2022 moet groeien naar 470 voltijd banen. Momenteel zijn dat er 184. Te weinig voor een heel land. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid erkent daarom dat de organisatie moet groeien.

Bron: Tweakers