Heeft Facebook mijn telefoonnummers en wat doet zij ermee?

De ‘schandalen’ rond Facebook blijven zich opstapelen. Nu is bekend dat Facebook jarenlang telefoondata heeft verzameld. Zo controleer je of jouw telefoonnummers in handen zijn van Facebook.

Het is al langer bekend dat Facebook gegevens over haar gebruikers verzamelt; veel gegevens. Redenen die Facebook hiervoor geeft, zijn vaak gericht op het beschermen van de privacy en het gerichter kunnen verlenen van diensten. En toch blijkt elke keer opnieuw dat gegevens misbruikt worden. Dit keer dus de telefoongegevens van Androidgebruikers.

In oude versies van Android, om precies te zijn Android 4.1 (Jelly Bean) en ouder, vroeg Facebook toestemming om je contacten te lezen. Ook hier gooide Facebook het op de dienstverlening: met die gegevens zou je makkelijker vrienden kunnen vinden op het sociale medium.

Misbruik van bericht- en belgedrag

Dat het makkelijk is, is zeker. Maar ook deze gegevens waren te misbruiken. En dat is dan ook gebeurd: Facebook verzamelde informatie over je bericht- en belgedrag. Hiermee konden zij zien met wie je belde, hoe lang en op welke tijden.

Wat Facebook met deze gegevens doet, is niet bekend. Mogelijk zijn dit ook gegevens die bij analysebedrijf Cambridge Analytica terecht zijn gekomen. Wel is de verzameling van telefoonnummers, bericht- en belgegevens verleden tijd. Google heeft bij latere versies van Android namelijk de permissies aangepast, waardoor het verzamelen van dit soort gegevens niet meer zomaar toegestaan is.

Desondanks kon Facebook tot oktober 2017 vrij over deze gegevens beschikken als je in een vroege versie van Android de toestemming hebt gegeven. Dat komt omdat zij toen pas haar application programming interface – waarmee Facebook kan communiceren met andere apparaten – heeft veranderd.

Zo controleer je het

Je kunt zelf controleren of Facebook deze gegevens van jou en je contacten heeft. Hiervoor moet je een kopie van je Facebookgegevens downloaden. Dit doe je als volgt:

  1. Log in op Facebook en ga naar ‘Instellingen’.
  2. Klik op ‘Een kopie downloaden van je Facebook-gegevens’.
  3. Klik vervolgens op ‘Mijn archief starten’.
  4. Voer je wachtwoord in.
  5. Je ontvangt een e-mail en een bericht in je Facebook als dit archief voor je klaarstaat.
  6. Voer opnieuw je wachtwoord in.
  7. Download het zip-bestand.
  8. Open in het zip-bestand het bestand ‘index.htm’: hiermee open je een index in je webbrowser.
  9. Kijk onder de kop ‘Contactgegevens’.

Bron: Androidplanet