Het Oplichtings ABC: fraudevormen nu uitgelegd in makkelijke taal

Als u weet hoe oplichters te werk gaan, verkleint u de kans om slachtoffer te worden van fraude.

Man controleert thuis zijn papieren
Getty Images

Online oplichting komt in allerlei vormen voor. Smishing, factuurfraude, identiteitsfraude.... Weet u wat al die termen betekenen? En belangrijker nog: hoe kunt u het herkennen? Als u weet hoe oplichters te werk gaan, verkleint u de kans om slachtoffer te worden van fraude.

Oplichters zijn er in alle soorten en maten en ze hebben een paar slimme manieren om aan uw geld te komen. Sommige trucs zijn al heel oud, terwijl andere helemaal nieuw zijn. Soms proberen ze slachtoffers persoonlijk te benaderen, maar vaker gebeurt het via de telefoon, e-mail, sms of een app.

Het is belangrijk om te weten hoe oplichters te werk gaan. Als u weet wat hun strategieën zijn, kunt u sneller doorhebben wanneer iemand probeert u te bedriegen. De trucs van oplichters hebben vaak ingewikkelde namen en de uitleg kan soms best lastig zijn. Daarom is deze lijst samengesteld in makkelijke taal.

Dit is het Oplichtings ABC

In deze lijst vindt u verschillende soorten oplichting. De namen van deze soorten zijn misschien nog steeds een beetje moeilijk, maar dat is niet het belangrijkste. Het gaat erom dat u de trucs van de oplichters herkent. Zo verkleint u de kans dat u slachtoffer wordt van hun praktijken!

Neem direct contact op met de Fraudehelpdesk voor gericht advies als u geld heeft overgemaakt, gegevens hebt gedeeld of software hebt gedownload.

Bron: ABN AMRO

Auteur